Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam w nowo zakupionym autku następujący problem z klimatyzacja :

- klima działa podczas jazdy

- nie działa na postoju (tzn słyszę jakby sprężarka próbowała się włączyć ale ja odłącza i tak w kolo)

- obieg szczelny

- sterowanie wiatrakiem + - działa jak powinno , zero świrowania,ciepło to ciepło i odwrotnie

- temperatura silnika 90 stopni - idealna

Rozkładam ręce,odwiedziłem już 5 mechaników i kompletnie bez konkretów prócz jednego który podejrzewam to uszkodzony wiatrak który nie chłodzi freonu....ale to tylko domysł i nie mam pojęcia od czego zacząć. Czytałem sporo o tzn jeżu ale nie mam pewności a nie chce wyrzucać pieniędzy zbędnie. Moje BMW to 320d 98r końcówka vin : KE01916 , kość przy lampie posiadam na trzy piny a klima automatyczna.

Liczę na pomoc miłośników marki, chciałbym mieć już to za sobą, pozdrawiam

Opublikowano
Na 97% mechanik ma rację... ale łatwo to sprawdzić np. podpinajac auto pod fejsa z DIS'em lub BOCH Kts 500 i powyzej, inne progrmay nie sprawdzałem więc może równierz.. masz tam funkcję kontrolną wiatrka klimy właczasz on i musi chodzić. Jak nie chodzi jest walnięty... pozostałe to: 1% to czujnik temperatury parownika, w E46 z 98 roku powinien sie znajdować na obudowie dmuchawy. (zaraz po zdemontowaniu panelu klimatronika, bedzie wystwałą tylko jego cześć taki biały prostokąt z kablem, podważysz go i wyskoczy. Pomierz go multimetrem na oproność, póniej wsadz do zamrazarki na 10 minut i znowu poemirz jak wartości będą mocno sie róznić to raczej jest sprawny, gdzieś tu jest wątek na ten temat, z parametrami jakie powinien miec w danej temperaturze, nie zabardzo chce mi sie szukać...) opcja nr trzy, kolejne 1% to załacznik elektromagnesu wraz z czujnikiem ciśnienia freonu na obudowie spezarki klimy w tym temacie ci nie pomogę(podpenij pod Dis'a i sprawdz czy modół AC nie wykazuje błedów) , opcja nr 4 to za niskie ciśnienie freonu lub przytkany skraplacz ze starości... jego sie co jakis czas wymienia - spreżarka przy granicznym ciśnieniu może świrować, podczas jazdy masz wyższe obroty więc sprężarka może się załączyć i zdążyć przez kilka sekund podbić ciśnienie do normy... ale ja też obstawiał bym na początek wiatrak klimy.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś z ciekawości rospiolem kostkę od wentylatora i sprawdziłem czy w ogóle idzie "+" i cisza....brak prądu..... w dalszym kroku sprawdziłem bezpieczniki w schowku pasażera i tam wszystkie bezpieczniki cale.... wiec moje pytanie :

czy są jakieś ukryte?

i od czego powinienem zacząć sprawdzać..

Nabrałem nadziei ze może to jakaś drobnostka

Opublikowano

Kolejny dzień zmagań przyniósł nowe wiadomości :

- wyciągnąłem i podłączyłem wentylator na krotko tzn przez kość pod prostownik i nie działał ,potem za modułem wentylatora i zadziałał...czyli pewnie uszkodzony moduł tak? http://img337.imageshack.us/img337/4717/dsc00288u.jpg

Uploaded with ImageShack.us

- dziwna rzecz jest taka ze auto stojąc dochodzi do 90 stopni i koniec czy to normalne? Zachowuje się jakby nie potrzebowało chłodzenia.... oczywiście wentylator ani drgnie

-na kości okazuje się jest prąd (poprzednia probówka umarła). Po podłączeniu + i - świeci a po podłączeniu - i tego cienkiego kabelka (strojącego +) nie świeci to normalne? http://img412.imageshack.us/img412/9374/dsc00297p.jpg

- czy można kopic sam ten moduł/sterownik wentylatora? A jeśli nie to proszę o numer całego wentylatora a najlepiej link z allegro,nie chciałbym walnąć byka przy zakupie. http://img687.imageshack.us/img687/9549/dsc00290cu.jpg

http://img34.imageshack.us/img34/8379/dsc00292os.jpg

Bardzo proszę o pomoc... bo nie jestem specem w tych sprawach a powoli wymiękam

Opublikowano
kolego miałem podobny problem modul jest spalony kuoując na allegro używkę musiał bys sprawdzić w prosty sposó auto zapalone podlaczasz wtyczkę do probowanego kł :cool2: ,adoąc go na obudowie silnika po załączeniu klimy wiatrak ma zacząć sie kręcić :cool2: pozdr
BAYERISCHE MOTOREN WERKE
Opublikowano
jeszcze nawiazując do kontroli wentylatora na kompi e u mnie nic nie wykazal a zakupem używanego to tak jak pisałem wyżej pozdr
BAYERISCHE MOTOREN WERKE
  • 1 rok później...
Opublikowano
witam ja mam może trochę inny problem, klima działa na postoju, ale jak zauważyłem, nie jest tak jak np w mazdzie żony, że od razu włacza się wentylator tylko jakby po jakimś czasie, czy tak ma być? Dodatkowo podczas jazdy na klimie słychać takie jakby jęczenie dobiegające z przodu, jak się klimę odłączy ustaje, Co może być przyczyną ? Ten dźwięk jakby z konsoli ze sterowania tak słychać. Jeśli to nie problem poproszę o próbę pomocy:_)