Skocz do zawartości

318ti wiesza się rozrusznik, elektromagnes czy szczotki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Problem jest taki: Jakiś miesiąc temu wymieniałem rozrusznik ponieważ co jakiś czas (co druga próba odpalenia) było tylko słychać tyrkotanie (chyba wyrzucanie bendiksa), kontrolki od akumulatora i oleju gasły całkiem.

Dobra rozrusznik wymieniony, dwa tygodnie jeździłem, aż tu nagle przekręcam kluczyk i cisza... Zero reakcji, prócz tego że wszystkie kontrolki na desce delikatnie przygasają przy próbie odpalenia. Odpaliłem na pych, później samo z 30 razy odpaliło i dalej to samo, znowu odpaliłem na pych i dalej po kilkudziesięciu zapłonach coś się wiesza. Nie jest to wina słabej masy bo ciągną nawet prosto z akumulatora i nic.

I pytanie: czy jest to wina np wytartych wieszających się szczotek, czy elektromagnesu czy jeszcze czegoś innego? Już mnie to osłabia a jeszcze takie dojście do rozrusznika :cry2: :cry2: :cry2: Powiedzcie który element jest uszkodzony to powiem idiocie niech to wymieni bo już się zaczynał czepiać akumulatora (pół rocznego), stacyjki i wszystkiego innego żeby wziąć nową kasę za wymianę nowych elementów.

Opublikowano
Powiem szczerze, że wydaje mi się dziwne, że kontrolki przygasają. Przy dobrym akumulatorze nie powinny tego robić. Chyba że rozrusznik robi zwarcie. Ale jeżeli cewka rozrusznika nie wybija bendixa, to sama w sobie stawia na tyle mały opór że kontrolki nie powinny przygasać. Podłącz woltomierz pod gniazdo zapalniczki tak, żebyś przy każdym odpalaniu mógł łatwo sprawdzić aktualne napięcie w instalacji i obadaj co się dzieje w momencie kiedy rozrusznik nie kręci.