Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Panowie mam problem z moim bmw 316 i . - Przy wrzucaniu czasami wyskoczy drugi bieg, i musze próbowac jeszcze raz albo dwa wrzucić żeby załapało . Dodam ze czasami wchodzi ładnie bez żadnego problemu ... Nie wyskakuje też podczas jazdy tylko przy wrzucaniu. Co to może być i jaki jest mniej więcej koszt naprawy . Proszę o pomoc . Dziękuję ..

________

Poprawiłem tytuł. Proszę się zapoznać z formatem tytułowania wątków właściwym dla tego działu, albo następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano

Na początek możesz spróbować zmienić olej w przekładni (choć z reguły niewiele to daje).

P. S. stopniowo Ci zaczęła wypadać, od kupna czy jak? Bo mi czasem wyskoczy (latem raczej nie, szczególnie w zimie) i stało się tak od dość mocnego wypadku :mrgreen: Może też kiedyś pomyślę nad zrobieniem tego.

Opublikowano
Twój opis jest trochę niezrozumiały. Piszesz że bieg wyskakuje podczas wbijania. Ale skoro bieg wbijasz, to nie może on wyskoczyć, bo jeszcze nie jest wbity. Czyli nie wiem czy dobrze rozumiem, ale bieg po prostu ciężko wchodzi i czasem nie wskakuje. Czy słychać przy tym zgrzyt, lub czuć chrobotanie na lewarku biegów?
Opublikowano
Koledze zapewne chodzi o coś tego typu co i u mnie nieraz się zdarza czyli: wrzucasz bieg drugi, czuć jak by prawidłowo on wskoczył, puszczasz sprzęgło i nagle odbija lewarek w pozycję luzu (nie raz z delikatnym zgrzytnięciem).
Opublikowano
Tak dokładnie tak jak napisał ufo00000 " . tylko że to zdarza się dość często . Może to synchronizator co o tym myślicie ?
Opublikowano
Chyba wyrobione sprzęgło kłowe a nie synchronizator. Gdyby siedział synchronizator to zgrzytałoby przy wbijaniu biegu. Zużyte sprzęgiełko oznacza konieczność wymiany koła 2 biegu i przesuwki.