Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już wiem który błąd jest istotny , bo niestety powtórzyło sie to drugi raz. Objaw jest taki że podczas jazdy nic dziwnego się nie dzieje ale gdy wystapi ten błąd to podczas zmiany biegu czyli puszczam gaz wciskam sprzęgło, wtedy rosną mi obroty do około 4000 ,5000 pomimo że pedał gazu jest nieruszany. obroty szaleją jakby ktoś niewidzialny naciskał mi gaz i robił przygazówke :(. Podczas takiej awarii cały czas jadę na wciśniętym sprzęgle i lekko hamuje. Pod pedałem hamulca czuje za działa abs pomimo że koła się nie blokują bo jedynie muskam pedał gazu. Trwa to około minuty po czym Wyskakuje błąd ABS i TRAKCJI i auto zachowuje się normalnie.

zauważyłem że jeżeli się zatrzymam i zgaszę silnik i zaraz odpalę ponownie to błędy znikają ale po chwili ma miejsce ta sama sytuacja z szalejącymi obrotami. Jednak gdy zostawię auto na noc pod blokiem i odpalę to jakiś czas jeździ normalnie nawet czasami cały dzień.

************************************HELP!!!!!!!*********************

http://img189.imageshack.us/img189/7323/blad64k.png

Opublikowano
mój kolega w identycvznym aucie 525 tds ma identyczne błedy i objawy. A na KTS pokazało ze to piasta tylnego chyba prawego koła narazie jeszcze tego nie wymienił ale jak to zrobni to dam znac czy pomogło.

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano
piasta jest razem z koronka magnetyczna :) Wymienił wczoraj nic nie dało :(

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano

Ja miałem problem z czujnikiem lewy tył i przód wymieniem oba. Lewy tył na oryginał a lewy przód nieweim bo nie ja wmieniałem i może to byc to bo lewy przód po wymianie pare razy dał błąd od lutego jakies 5 może 8 razy.

PS dodam jeszcze że umnie ten błąd pojawia sie z regóły przy około 80 km/h

Opublikowano
u kolegi tez pojawia sie bład przy 85-87km/h

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano
jakby to był czujnik to by pokazało bład czujnika. takie jest moje zdanie. on czujniki chyba jakies zmieniał bez efektu.

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Właśnie odkryłem pewną zależność. Pojawianie się błędu i dziwnego zachowania samochodu opisanego wyżej u mnie jest związane z używaniem tempomatu. Nie używałem tej funkcji parę miesięcy i błąd się nie odnowił i auto jeździ jak trzeba, więc zrobiłem test. Przejechałem kilka kilometrów na tempomacie i......

jeszcze tego samego dnia auto zaczęło świrować tak jak to wyżej opisałem. Teraz pojeżdżę jeszcze kilka miesięcy bez używania tempomatu i jeśli błąd się nie pojawi trzeba będzie przestudiować jak działa tempomat i z czego korzysta.

Może ta wskazówka naprowadzi na coś twojego kumpla.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zrobiłem parę testów na własną rękę i doszedłem do wniosku że to któreś koło z tyłu jest winne za te objawy.

Używanie tempomatu nie ma tu żadnego znaczenia jak wcześniej pisałem bo błąd pojawia się pomimo jego nieużywania.

Zauważyłem że występowanie błędu nasila się wraz ze wzrostem temperatury.

Jak wyłącze ASC w kabinie to błąd się pojawia ale już auto nie szaleje i nie dodaje się samoczynnie gaz, więc jest to wina asc i któregoś tylnego koła.

Ponadto pojawił się nowy błąd który ja rozszyfrowałem że jest nieprawidłowe przełożenie w jednym kole tylko nie wiem co to znaczy może ktoś to potrafi zdiagnozować

http://a.imageshack.us/img687/1039/asccccc.png