Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w styczniu wziołem w leasing BMW1 dla Żony, auto z maja 2008 218d Premium Selection , pod koniec kwietnia oddałem auto na sprawdzenie przed końcem gwarancji do serwisu.Zgłosiłem stuki w zawieszeniu oraz delikatne stuki w silniku.Dzwonili do mnie z serwisu że coś tam powymieniali w zawieszeniu , i że nic nie słyszą w silniku. Pojechałem na serwis , kazałem sobie zawołać mechanika, wkręciłem auto na ok 2,5 tyś obrotów , i mechanik stwierdził że rzeczywiście słychać jakieś stuki , prawdopodobnie w rozrządzie.Jednak po około tygodniu dalej samochodu nie było, dzwoniłem na serwis to niby czekają na jakąś część.Tak się składa że mam tam znajomego który popytał i się okazało że niby na nowy wał czekają, tylko nie wiem czy bmw powinno się bawić w wymianę wału, czy nie powinni wymienić całego silnika ? Samochód stoi już tam miesiąc i narazie nic nie słychać co dalej, dali mi zastępczy samochód za free więc nie wydzwaniam do nich, ale jak się zachować jeśli oddają mi auto, czy powinna być jakaś gwarancja dodatkowa na tego przeprowadzone naprawy (na piśmie ?), czy muszą mi dać jakiś wykaz prac które przeprowadzili ?

Nie chciałbym aby się okazało za miesiąc że ten wał nie był nowy tylko po szlifie ,i tłok mi wyjdzie bokiem, a BMW odmówi gwarancji bo już się skończyła.

Pozdrawiam Mirek

Opublikowano
Niewiem co tam sie stalo ze ci wal wymieniaja? to znaczy ze nie jest to kwestia szlifu, bo napewno by tak zrobili szlif i nadwymiarowe panewki i nic w tym zlego. Ja bym zadzwonil i poprosil o informacje co konkretnie sie stalo, to twoje auto i masz prawo wiedziec

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
W pierwszej kolejności radzę poczytać warunki gwarancji, będziesz wiedział, kiedy naprawiają, a kiedy wymieniają na nowe :) I jak z gwarancją na ponowną naprawę.
Opublikowano

z tego co mi wiadomo:

1. kazda nowo wymieniona czesc w ASO otrzymuje gwarancje 2 letnia (poza elementami eksploatacyjnymi), chyba ze gwarancja calosci auta jest dluzsza niz 2 lata - wtedy obowiazuje gwarancja na auto.

2. jesli element jest naprawiany, czas obowiazywania gwarancji przedluza sie o czas, przez ktory auto pozostawalo w serwisie.

Mozliwe ze sie myle - serwis w tej kwestii wypowie sie najlepiej.

Co do stanu naprawy - MUSZA poinformowac cie o przeprowadzanych czynnosciach oraz je uzasadnic, zgodnie z warunkami gwarancji.

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Jeśli wymieniają wał bo uszkodzeniu uległa panewka to i tak Ci wmowią, że jeździliście bez oleju.