Skocz do zawartości

320i coupe - Kilka rzeczy do zrobienia POMOCY!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!! Wczoraj stałem sie posiadaczem BMW E36 Coupe 320 Vanos. W drodze powrotnej oczywiście zauważylem kilka rzeczy do zrobienia, ogólnie zalamałem sie troszke, bo myslałem że uniknę takich niuansów.. Dlatego Panowie - ja Was uprzejmie proszę o pomoc bo nie mam doświadczenia w BMW, a nawet błagam abyście pomogli mi, bo osiwieje w krótkim czasie, jestem w kropce...;(

1) Zamek centralny bez pilota - po przekreceniu kluczyka w drzwiach kierowcy zamyka, lecz przy otwieraniu na sekunde otworzy, i od razu zamyka, nie wiem dlaczego. Od drzwi pasażera otwiera normalnie - w czym jest problem, gdzie szukać??

2) Szyby - bezpiecznik od szyb ciągle się spala, tylko nacisnę przycisk i od razu się spala, jaki bym nie wlozył - 25,30 - każdy się pali. Gdzie szukac??

3) Nie działa nawiew, kompletnie - w połączeniu z niemożliwością otworzenia szyby w środku robi się sauna - rzeźnia ;( co można zrobić??

4) Parują klosze lamp z przodu, można to jakoś rozwiązać?

5) I najważniejsza, niepojaca mnie sprawa - wczoraj na trasie, wszystko ok, przy kupnie dokładnie to sprawdzałem, gwarantuje żę nie było tego. Ale kilka kilometrów przed domem, zajechałem do brata, strzelilismy rundkę, wiadomo, ze 2 razy bokiem poszła, silnik rozgrzany, i po powrocie jeszcze chciałem przewieść ojca - siadam, ruszam - i w momencie puszczania sprzęgła słychać bylo stukanie odczywalne na pedalach. Zaznaczam, że dzis juz tego nie ma, przegoniłem Beemke na 15-kilometrowym odcniku, i nic, pieknie rusza. O co może chodzić?

Panowie, proszę o potraktowanie mojego tematu indywidualnie, i pomoc, będę wam naprawde, niesamowicie wdzięczny... Pozdrawiam!!!

______

Poprawiłem tytuł tematu. Proszę się stosować do formatu tytułowania wątków obowiązującego w tym dziale. Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano

Niezależnie czy próbujesz otworzyć prawą czy lewą szybę się przepala bezpiecznik?

Co do centralnego to sprawdził bym wiązkę idącą do klapy bagażnika (czy nie jest przetarta, połamana) oraz to czy np tapicerka nie stawia oporu na siłowniczki, rygielki. Co do świateł to należy wysuszyć, uszczelnić jakimś klejem, sylikonem i przestaną parować.

Opublikowano
Witam!! Wczoraj stałem sie posiadaczem BMW E36 Coupe 320 Vanos. W drodze powrotnej oczywiście zauważylem kilka rzeczy do zrobienia, ogólnie zalamałem sie troszke, bo myslałem że uniknę takich niuansów.. Dlatego Panowie - ja Was uprzejmie proszę o pomoc bo nie mam doświadczenia w BMW, a nawet błagam abyście pomogli mi, bo osiwieje w krótkim czasie, jestem w kropce...;(

1) Zamek centralny bez pilota - po przekreceniu kluczyka w drzwiach kierowcy zamyka, lecz przy otwieraniu na sekunde otworzy, i od razu zamyka, nie wiem dlaczego. Od drzwi pasażera otwiera normalnie - w czym jest problem, gdzie szukać??

2) Szyby - bezpiecznik od szyb ciągle się spala, tylko nacisnę przycisk i od razu się spala, jaki bym nie wlozył - 25,30 - każdy się pali. Gdzie szukac??

3) Nie działa nawiew, kompletnie - w połączeniu z niemożliwością otworzenia szyby w środku robi się sauna - rzeźnia ;( co można zrobić??

4) Parują klosze lamp z przodu, można to jakoś rozwiązać?

5) I najważniejsza, niepojaca mnie sprawa - wczoraj na trasie, wszystko ok, przy kupnie dokładnie to sprawdzałem, gwarantuje żę nie było tego. Ale kilka kilometrów przed domem, zajechałem do brata, strzelilismy rundkę, wiadomo, ze 2 razy bokiem poszła, silnik rozgrzany, i po powrocie jeszcze chciałem przewieść ojca - siadam, ruszam - i w momencie puszczania sprzęgła słychać bylo stukanie odczywalne na pedalach. Zaznaczam, że dzis juz tego nie ma, przegoniłem Beemke na 15-kilometrowym odcniku, i nic, pieknie rusza. O co może chodzić?

Panowie, proszę o potraktowanie mojego tematu indywidualnie, i pomoc, będę wam naprawde, niesamowicie wdzięczny... Pozdrawiam!!!

AD1 wlacznik krancowy przy ryglu drzwi pewnie se wykruszyl

AD2 Ktory rok produkcji to wazne :?:

AD3 masz ogrzewanie, klime, climatronic??

AD4 Juz kolega wyjasnil :mrgreen:

AD5 Konzy ci sie lacznik elastyczny walu Takie gumowe kolko z dziurkami :norty:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Tak dokladnie o ten element chodzi

Mam rozumieć że to jest dokładnie ten element? - http://moto.allegro.pl/item1057776048_guma_lacznik_walu_bmw_3_bmw3_e36_e46_e34_z3_e39.html

Jeśli tak to mam 2 pytania - na allegro dość ciężko znaleść taki łącznik o bmw e36 z silnikiem 2-litrowym, praktycznie wszystkie są do silników od 323 wzwyż, rozumiem że takie nie będzie pasowało ? I jak dobrze dobrać tą część, są jakieś konkretne oznaczenia czy poprostu wersja silnikowa wystarczy?

Mówimy o łączniku elastycznym wału - na aukcjach ludzie piszą czasem "sprzęglo wału" lub "tłumik drgań". Pytanie - czy te wszystkie okreslenia odnoszą się do jednej i tej samej części?

Panowie, jeżeli to jest tylko ta część to nawet nie wiecie jak bardzo mnie uspokoiliscie i pomogliscie :D

Opublikowano
Kurcze, nawet nie wiedziałem że istnieje coś takiego jak ten realoem, piekna sprawa ;) jeśli chodzi o ten łącznik wału to patrzac na allegro to aukcje z tą częścią albo są od 323 do 328 albo od 316 do 320.. Nie wiem którą zamówić..;/
Opublikowano
rok produkcji to 1992 wrzesień. Co może być z tymi szybami??? teraz 3 dni stal u mechanika i gadal ze zrobil, a tu dzis z rana wsiadam, tylko nacisnelem przycisk i juz nie ma bezpiecznika.. Panowie, ja juz kurna wydalem na bezpieczniki prawie 30 zł, wezcie pomóżcie ...;)
Opublikowano
Modul komfortu prawdopodobnie ma zwarcie trzeba obejrzec cala wiazke a sam modul oddac do elektronika :D

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D