Skocz do zawartości

316i luz na uchwycie wahacza przedniego !!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam , mam stuki przy prawym wahaczu przednim , i niestety nie jest to wina tuleji tylko całego uchwytu (rysunek http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CG11&mospid=47451&btnr=31_0242&hg=31&fg=05 ) , mam na nim luz a samo dokrecanie nic nie daje , na rysunku uchwyt oznaczony jest numerem 4 , do którego przychodzą te śruby numer 9 . poprosiłbym o porade co z tym zrobić , nie chce dokrecac już bo urwie jeszcze gwint ;/

aha jeśli odkrece te dwie śruby i zdejme uchwyt to wystaja mi tam 3mm takie tuleje do których sie wkręca te śruby i są troszke luźne ...

Opublikowano
A na tych śrubach widac że gwint jest zjechany czy cos? bo jesli nie to o ile nie urzywasz półmetrowej przedłużki i nie nazywasz sie pudzianowski to nic im nie będzie.
Opublikowano
Spróbuj poruszać jakimś łomem ten łącznik wahacza. W moim starym samochodzie tam się po prostu urwało. Na przeglądach tego widać nie było, dopiero przy wymianie czegoś w przednim zawieszeniu, wyszło to przez całkowity przypadek.
Opublikowano

chyba nierealne ale sprawdz, czy poprostu to ucho tuleji nie jest odwrotnie zalozone, z jednej strony otwory sa rozwiecone po to aby tulejki naprowadzajace weszly wlasnie w to miejsce moze ktos je odwrotnie zalozyl i wtedy w zyciu nie dociagniesz tego.

taka moja sugestia

Opublikowano
kora masz racje , głąby przy wymianie wahaczy ten jeden uchwyt założyli odwrotnie ;/ dzieki ;) teraz tylko musze w jakis sposób sciągnąć uchwyt z wahacza , nie jest lekko bo juz próbowałem , chyba nie pozostanie nic tylko rozciąc i założyc nowy , no chyba że macie jakiś patent na to ??
Opublikowano
Urzyj ściągacza. Tak czy inaczej musisz potem wcisnąc spowrotem tuleje na wachacz ale bez jakiejs prasy nie jest to łatwe.
Opublikowano

Ja zakladalem tuleje bez sciagania wahacza, dla mnie prosty i chyba dobry sposob. Przy pomocy scisku albo jak w moich rejonach nazywa sie to zwinga (czyt. cwinga) jeden koniec wkladam w otwor wahacza natomiast druga strone opieram przez jakas podkladke drewniana czy z mocnego plastiku ew. metalowa o tuleje i krece, krece a tuleja elegancko wciska sie w wahacz

powodzenia

Opublikowano
ok dzieki chłopaki za porade , troche sie nameczyłem ale sie udało za pomocą sciagacza do spreżyn , swoją droga nie wiedziałem że to aż tak siedzi tam ;)