Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,w swoim bmw 318 i zauważyłem że jeśli na pracującym silniku odkręcę korek wlewu oleju to spadają mi obroty,co może być tego przyczyną,z góry dzięki,poza tym silnik jest w bardzo dobrym stanie i się dziewię

______

Poprawiłem tytuł tematu. Proszę się stosować do formatu tytułowania wątków obowiązującego w tym dziale. Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano
To dobry objaw,tak ma byc.W momencie odkrecenia korka wlewu oleju ,układ ssący silnika zaczyna ciągnąc lewe powietrze przez odme.Ta ilosc powietrza jest zbyt duża do tej którą przepływomież podal do kompa-ktory z odczytu przeplywki ustala dawke paliwa i zaczyna trzesc silnikiem.To tak jakbyś miał w reku malą kanapke ,żeby zagryżć sete wódki-idealna proporcja.A tu nagle patrzysz,kanapka ta sama ,a zamiast sety stoi litr-dasz rade :norty:
Opublikowano
Jest tak jak napisał kolega wyżej, tak ma być. Kiedyś "fachowcy" sprawdzali stan silnika przez odkręcenie korka wlewu oleju i sprawdzeniu w ten sposób przedmuchów. Odkąd pojawiła się elektronika takie sprawdzenie kończy się zawsze wielkim zdziwieniem. Po co wogóle odkręcać korek oleju przy pracującym silniku?
Opublikowano
Jest tak jak napisał kolega wyżej, tak ma być. Kiedyś "fachowcy" sprawdzali stan silnika przez odkręcenie korka wlewu oleju i sprawdzeniu w ten sposób przedmuchów. Odkąd pojawiła się elektronika takie sprawdzenie kończy się zawsze wielkim zdziwieniem. Po co wogóle odkręcać korek oleju przy pracującym silniku?

A ilu jest jeszcze takich fachowców szkolonych na polonezie którym nie przegadasz że tak ma być :?

Opublikowano
A to co jest jak silnik nawet nie zauwazy odkrecenia korka ??

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
To nie jest smieszne mam klienta ktory mnie napastuje ze ma zabujac silnikiem M50B25 wszystko sprawdzalem i jest oki silnik ideal ale dzwoni co dwa dni juz niewiem co z nim robic :mad2:

Opublikowano

Ja bym obstawiał - odma jest tak zawalona,że silnik nie puszcza przez nią powietrza(nie oddycha).Lub układ ssący łapie tyle lewego powietrza,że deko wiecej nie robi mu róznicy.A silnik jak zbiera-może już padaka.

Opublikowano

Witam

A ja jak odkręcę korek przy włączonym silniku to mi tak straszliwie olejem chlapie we wszystkie strony, że nawet nie zdążę sprawdzić czy mi obroty spadają bo od razu zakręcam z powrotem :). To normalne, że tak chce się pozbyć tego oleju przy otwartym korku?:) moje bmw to e36 1.7 tds z 95r

Opublikowano

Ja bym obstawiał - odma jest tak zawalona,że silnik nie puszcza przez nią powietrza(nie oddycha).Lub układ ssący łapie tyle lewego powietrza,że deko wiecej nie robi mu róznicy.A silnik jak zbiera-może już padaka.

Kolego jak pisalem dolot szczelny wlasciwie to nowka sztuka

Nowa guma przeplywomierza nowa przeplywka a potem dolot z filtrem ITG na zlaczkach samco wszystko skrecane na opaski tego typu :

http://www.allegromat.pl/aukcja48368

Odma tez nowka sztuka a przewody wymienione na samco

Opublikowano
To nie jest smieszne mam klienta ktory mnie napastuje ze ma zabujac silnikiem M50B25 wszystko sprawdzalem i jest oki silnik ideal ale dzwoni co dwa dni juz niewiem co z nim robic :mad2:

Pisze Ci o jakim silniku pisze :mrgreen:

• 9 lat później...
Opublikowano
Witam ja mam pytanko odnośnie tego tematu silnik n42b18a gdy otworzę korek oleju to mi obroty rosną gdy zamknę to ma niskie obroty. Może to być przeplywka
Opublikowano
Po co w ogóle odkręcasz korek gdy silnik pracuje? A czy przepływomierz dobry czy zły to się dowiesz może podłączając samochód pod komputer.