Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja zrobiłem tak:

1. Wkładam taki gumowy pierścień w wyżłobienie w zacisku

2. Smaruję wewnętrzna powierzchnię zacisku i tłoczek płynem hamulcowym i wciskam tłoczek w zacisk

3. Montaż osłony gumowej zaczynam od strony zewnętrznej, czyli tej trudniej dostępnej

Trzeba się uzbroić w cierpliwość i zaopatrzyć w jakieś tępe w miarę cienkie narzędzie do wpychania osłony gumowej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W e36 z tego co pamiętam złożyłem to bez problemu w rękach jak odłączyłem zacisk od układu. Wcześniej się męczyłem ze 2 godziny bez powodzenia bo tłoczek się kantował w zacisku.
Opublikowano
Zaciski zlozone i jest git. ale mam pytanko ---- czy jesli mialem zdjete zaciski to czy musze odpowietrzac tylne zaciski tez?
.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odpowietrza sięzawsze od najdalszego zacisku, pytanie ile powietrza weszło w układ.
Opublikowano
ale czy odpowietrzanie tylnych zaciskow jest konieczne?
.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....
Opublikowano

Nie jest konieczne. Musiałbyś zapowietrzyć pompę, żeby była taka konieczność.

Demontaż przeprowadziłeś tak jak było to opisane w "Sam naprawiam" ? Czyli wciskasz pedał hamulca pozwalasz mu się delikatnie cofnąć i blokujesz np. deską o siedzenie ? Przy takim podejściu w zasadzie nie ma ubytku płynu hamulcowego.

Opublikowano

Musialem wszystko odpowietrzyc zeby bylo idealnie - i teraz ju zjest

Hamulce sa ostre jak brzytwa :)

A ma ktos jakis sposob na piszczace hamulce ?

Od poczatku piszcza mi STRASZNIE ...