Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam problem z centralnym zamkiem mianowicie zamykam auto z pilota zamykaja sie drzwi ale klapa bagaznika zostaje otwarta jak zamkne kluczykiem zamyka sie wszystko przy zamknietym aucie wciskam na pilocie zamykanie klapa bagaznika jest otwarta moje pytanie czy jest to problem silownika czy centralki ? moze ktos wie gdzie znajduje sie centralka jest to fabryczna instalacja.
Opublikowano
kolego miałem podobny problem tylko mi nie zamykał się centralny w bagażniku wogóle okazało się że siłownik w klapie był uszkodzony pęknięta końcówka wymieniłem i działa do dziś do centralnego podpiełem uniwersałny alarm gdyż nie miałem pilota
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Możliwe że siłownik, możliwe też że przerwana instalacja w miejscu gdzie najczęściej do tego dochodzi, czyli połączenie kasty z klapą. Nie ważne czy sedan czy kombi.

Dostań się do siłownika klapy. W odróżnieniu od siłowników z dzwi w tym znajdziesz dwa kable zasilające a nie trzy.

Sprawdzając miernikiem powinieneś zaobserwować że w zależności czy otwierasz czy zamykasz pojawia się napięcie na tych przewodach, a różnica jest tylko w polaryzacji.

Nie posiadając miarnika wykorzystaj żarówkę. Jeśli się zapali podczas otwierania lub zamykania to instalacja jest sprawna.