Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak w temacie dręczy mnie pytanie jakie opony do tego autka: czy terenowe 4x4, czy osobowe.

Nie chodzi mi o wymiar bo ten jest znany: 235/50R18.

Zastanawiam się czy można założyć zwykłe osobowe np. Continental CONTISPORTCONTACT, czy lepiej jakies 4x4???

GO NAVY...
Opublikowano

Witam

Raczej polecałbym opony dostosowane do napędu 4#4. Nie będę się mądrzył ale podobno jak jeździ się dłuższy czas na oponach "cywilnych" to podobno źle to wpływa na mechanizm różnicowy a przecież jest szereg opon 4#4 które oferują nie gorsze właściwości niż te Continentale które wymieniłeś

Opublikowano
Sorry za podczepienie sie pod temat... ale mam mala zagwozdke z oponami. Mam u siebie Michelin Latitude Tour HP, ktore na stronie producenta sa umieszczone w kategorii "letnie". Znalazlem jednak na nich oznaczenie M+S, ktore zawsze kojarzylem z oponami zimowymi lub calorocznymi. Czy to znaczy, ze moge w nich smigac caly rok? Chociaz nawet jesli tak, to mysle, ze pownienem jednak rozejrzec sie za zimowymi bo caloroczne w gorach i glebszym sniegu pewnie slabo sobie poradza....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kiedy odebrałem zimą moje X3 z salonu na letnich oponach to w porównaniu do doświadczeń z napędem na jedną oś wydawało mi się, że nawet na śliskim X-drive czyni cuda. Po zmianie na zimówki zorientowałem się jak bardzo się myliłem ;)

Nie ma opon całorocznych pomimo deklaracji producentów. Na takich to można sobie jeździć zimą w Hiszpanii gdzie raz na 10 lat poleży 3 dni śnieg.

Opublikowano

Zgadza się, wszystkie tak zwane opony całoroczne są wykonane z mieszanki o wiele twardszej od standardowej opony zimowej dlatego w polskich warunkach się kompletnie nie sprawdzają. Zresztą co to za opona która nie jest ani letnia ani zimowa. To sobie można do trabanta założyć.

P.s trochę się dziwię bo nigdzie w specyfikacji Michelin Latitude Tour HP nie znalazłem stwierdzenia że to opona całoroczna

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Jasne, zgadzam sie - zawsze jezdzilem zima na zimowych gumach. Zaciekawilo mnie po prostu to M+S bo w pierwszej chwili pomyslalem, ze to zimowki. Na stronie Michelina nic o tym nie ma.

Tak czy inaczej zimowe laczki zakupie ;)