Skocz do zawartości

316i szarpie, strzela na benzynie / czasami /

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem jest dosyć złożony, postaram sie opisać go jak najdokładniej...

m43b16

1993/94

e36 coupe

lpg 2 gen.

Generalnie wszystko jest ok.

Na lpg jeżdzi bardzo dobrze ( choś spalanie po miescie wychodzi 13,5- 16 litrów, ale nie w tym rzecz... )

Na benzynie jęzdzi poprawnie. Czasami na wolnych obrotach delikatnie, minimalnie zatelepie całą budą ale to jest takie drżenie...

Zauważyłem ciekawą prawidłowość ( w sumie zdażyło się to już 4 razy... )

Jadę na lpg, gaz się kończy, przepinam na benzynę i .... fura duzi się, nie reaguje na szybkie wciśnięcie gazu, nie chce sie wkrecać, cięzko ją wkręcić powyżej 2000obr ( potem jakoś już idzie w górę, ale nie da się płynnue jechać bo coś przerywa, jakby dostawał za mało paliwa... pozostawiona na wolnych obrotach szybko sie dusi i gaśnie. Przy próbie przygazowania strzela...

Reset kompa ( zdjecie klem, złączenie klem, przekrecenie kluczyka, 15 min , odpalenie i ... znów dusi, strzela gasnie i nie trzyma obrotów...

zgasiłem , ponownie odpaliłem i [BAD]...

przełączyłem na lpg, poleciałem w trasę 50km. zgasiłem silnik, ostygł, odpalam ponownie na benzynie - jak ręką odjął. :mad2:

obroty trzyma, przyśpiesza na benzynie bdb...

Zauwazyłem ze taka sytuacja z duszeniem na benzynie ma miejsce gdy w czasie jazdy skonczy sie lpg i wtedy przełączam na benzynę...

WTF ? :cry2:

______

Poprawiłem tytuł tematu. Proszę się stosować do formatu tytułowania wątków obowiązującego w tym dziale. Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano
Mialem ten sam problem ale z omega b w automacie na gazie 2.0 v16. Ten sam dokladnie jak opisujesz. A przyczyna taka ze bylo namiesznae w komputerze. Gdy na benzynie mial temperature to sie dusil kaszlal prychal az gasl i czekalem az sie uspokoi.
Opublikowano

ale jak normalnie przełącze w czasie jazdy z lpg na benzyne to jest oki.

to pojawia sie tylko jak SKONCZY SIE lpg i przez chwile silnik nie dostaje żadnego paliwa ( przynajmniej wg mnie jest to połączone )

Opublikowano
Podepnij pod kompa wtedy powinno wskazac wade. O ile pamietam mojemu kumpel tez mial problem z czyms takim. Nie wiem jak go rozwikłał wiem tylko ze z komputera informacje , zrobil i jezdzi do dzis. pozdro
Opublikowano

bede musiał poszukac kogoś w wawie kto ma interfejs...

swoja drogą to nie bedzie prosta sprawa gdyż to nie dzieje sie ciągle i podłączenie kompa w momencie gdy te objawy wystapia jest cięzkie do zgrania