Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam nabyłem BMW E39 530d rok 2000 z przebiegiem 260 tys. km przebieg orginalny mam pytanie jak wlac olej do niego i jest jeden problem bo nie wiem czym jest zalany czy syntetyk czy połsyntetyk prosze o pomoc.
Opublikowano
Przy takim przebiegu jak twój mam zalany castrol edge sport 0w40 po 8tyś nie zaobserwowalem wycieków ani spadku poziomu oleju. Wczesniej mialem zalany elf 5w40 tez syntetyczny. W twoim przypadku gdy nie wiesz co bylo lane wczesniej chyba bezpiecznym rozwiazaniem bedzie polsyntetyk ale wybor nalezy do ciebie. Tak apropo mi w sklepie radzili mineralny tacy znawcy pracuja w sklepach motoryzacyjnych.
Opublikowano
olej musi spełniać normę A3/B3/B4 i takie normy spełnia olej syntetyczny, półsyntetyk się nie nadaje bo nie spełnia normy B4, na syntetyku robisz ok. 20 tyś. km a półsyntetyk nie osiąga takich przebiegów.
Opublikowano

CASTROL EDGE turbo diesel 5w40 typowo dedykowany do BMW no i zalecany do common rally TYLKO NIKOMU NIE MÓW JA MAM NAJECHANE NA takim OLEJU PRAWIE 500TYS. coś o tym oleju świadczy do 400tys był lany 0w30 ja jak sprowadziłem ze szwaba przeszedłem na 5w40 być może niepotrzebnie ale i tak jest syntetyk.no i oczywiście inspekcja ustawiona na 20tys i tyle robię na nim.

do silnika wchodzi 7l.