Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, Mam pytanko w sprawie klimatyzacji ręcznej w bmw E36 po zakupie auta klima działała i zapalał się przycisk po załączeniu klimy, po wymianie żarówki w podświetleniu panelu guzik sie nie załącza(po lewej), i klima nie działa, natomiast kiedy załącze przycisk obieg wewnętrzny(po prawej) następuje spadek obrotów i pompa od klimu jakby się załańczała. Jak by chłodziło! moje pytanko czy podczas wymiany żarówki mogłem coś źle podłączyć(odwrotnie) ? Jak mogę sprawdzić czy wogóle klima działa?
Opublikowano
Jak mogę sprawdzić czy wogóle klima działa?
otworz maske i zobacz czy załącza sie sprężarka od klimy oraz wiatrak z przodu auta
Opublikowano
Obieg wewnętrzny włącza automatycznie układ klimatyzacji. Sprawdź tak jak napisał kolega powyżej. Jeżeli przed rozebraniem panelu przycisk od klimy działał prawidłowo to proponuję rozebrać jeszcze raz.
Opublikowano
Obieg wewnętrzny włącza automatycznie układ klimatyzacji.
mam u siebie klimatronik i wlaczenie obiegu zamknietego nie uruchamia klimy....(tylko śnieżynka) chyba ze zle zrozumiałem to co miales na mysli :8)
Opublikowano

Jeśli by się okazało że klima jest pusta (brak freonu) czy po wcisnięciu śniezynki klima się załączy?

Tzn. czy załączy sprężarkę i wiatrak. Oczywiście zimne by nieleciało ale czy wogóle załączy? Ktoś mi powiedział że jeśli nie ma ciśnienia i freonu to wogóle nie wystaruje czy to prawda?

Opublikowano
Jeżeli ciśnienie czynnika chłodzącego jest za niskie lub nie ma go wcale to po naciśnięciu śnieżynki zapali się lampka, ale sprężarka się nie załączy.
Opublikowano
To czyli muszę pierw znaleść przyczynę dlaczego nie zapala się snieżka. Jeśli się okaże że w panelu jest wszystko ok to gdzie jeszcze szukać przyczyny?
Opublikowano
Szukałem szukałem i nic nie znalazłem :( . Tak jak kolega pisał wcześniej po załączeniu obiegu wewnętrznego klima chodzi. Chodzi kompresor i wiatrak klimy, i wieje ładnie chłodnym powietrzem. Przy załaczeniu śnieżki nic :( sprawdzałem w panelu wszystko ok, bezpieczniki całe, gdzie jeszcze szukać przyczyny?
Opublikowano
Oczywiście pokrętło od prędkości wentylatora masz ustawione co najmniej na 1? Jeżeli wentylator od nadmuchu nie działa to klima się nie załączy.
Opublikowano
Oczywiście pokrętło od prędkości wentylatora masz ustawione co najmniej na 1? Jeżeli wentylator od nadmuchu nie działa to klima się nie załączy.

To akurat wiem że musi być nawiew włączony. Do śnieżki podświetlenie dochodzi natomiast po wciśnięciu nic sie nie dzieje. Gdzie jeszcze sukać przyczyny?