Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kolejny problem ostatnio zginęło mi podświetlenie zegarów i przycisków na desce oraz OBC. Wymieniłem wszystkie możliwe moduły i wraz brak efektu. Skończyły mi się pomysły, może ktoś miał coś podobnego i chce się podzielić dobrą radą? Z góry dzięki za każdy głos.
Opublikowano
Witam, chyba każdy kto posiada starsze BMW z tym walczył, do wymiany wszystkie kondensatory w liczniku, po tym śmiga jak ta lala już dwa lata u mnie. W pewnym momencie dochodzi do wariowania wskazówek również.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Dzięki kolego jutro zapodam drugie zegary i zobaczę czy to pomoże.
Opublikowano
Zegary drugie sprawne już siedzą a podświetlenia jak nie było tak nie ma. Jedyny plus z tej operacji to stan licznika, który z 277 543 km zmienił stan na 137 500 km :lol: Proszę o jeszcze jakieś porady, co to jeszcze może być???
Opublikowano
Hej, nie napisałeś w którym e32 masz ten problem, ułożenie bezpieczników było różne w różnych latach. W manualu bentleya na stronie 610-27 zaczyna się lista bezpieczników, sprawdź po roku i silniku wszystkie które odpowiadają za światła, również moduł ZKE, on też odpowiada za światła. Jeżeli wszystkie bezpieczniki będą ok, to musisz mieć gdzieś przerwę w obwodzie, co może być ciężkie w znalezieniu.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
A poruszaj pokretłem od regulacji jasnosci podswietlenie...moze ono w jakims polozeniu po prostu nie łaczy,ja taki przypadek mialem w poprzedniej E32.Pozdrawiam.
Opublikowano
Hej, nie napisałeś w którym e32 masz ten problem, ułożenie bezpieczników było różne w różnych latach. W manualu bentleya na stronie 610-27 zaczyna się lista bezpieczników, sprawdź po roku i silniku wszystkie które odpowiadają za światła, również moduł ZKE, on też odpowiada za światła. Jeżeli wszystkie bezpieczniki będą ok, to musisz mieć gdzieś przerwę w obwodzie, co może być ciężkie w znalezieniu.

Mam ten problem w 735i z maja 1992 z silnikiem M30B35, mam jej dokładne schematy instalacji elektrycznej i sprawdziłem już wszystkie bezpieczniki, moduły zarówno w puszce bezpieczników jak i w module komfortu i nic..

A poruszaj pokretłem od regulacji jasnosci podswietlenie...moze ono w jakims polozeniu po prostu nie łaczy,ja taki przypadek mialem w poprzedniej E32.Pozdrawiam.

Dzięki kolego za podpowiedź ale też to już sprawdzałem i nawet dałem drugie takie pokrętło i wraz nic niestety :(

Opublikowano
Dobra, czyli problem poważniejszy. Do bezpiecznika od świateł, może być ten od ZKE poprowadź przewód do wnętrza, rozbierz oświetlenie główne i do plusa od żarówki podłącz multimetr na omomierz, a drugą sondę do przewodu(włącz włącznik na świecenie ciągłe, bez względu na otwarcie drzwi). Przeleć tak wszystkie bezpieczniki od świateł, jednakże z odpiętym akumulatorem. Jeżeli znajdziesz taki bezpiecznik, który nie będzie dawał zwarcia, to znaczy, że od niego do świateł jest przerwa w obwodzie. Z racji tego, że bezpieczniki w e32 są zagnieżdżone, to znaczy połączone w choinkę, może być tak, że któryś padł, który jest nadrzędny i wyłączy kilka bezpieczników pod sobą i będziesz miał kilka takich przerw. Trzeba szukać na piechotę nic innego mi nie przychodzi do głowy. Rozumiem, że nie ma żadnego światła, nie tylko tych, które powinny być po włączeniu świateł mijania.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Nie wiem czy mnie zrozumiałeś otóż światła mam wszystkie i z nimi jest wszystko w porządku, ja nie mam tylko podświetlenia zegarów i przycisków na kokpicie oraz OBC nie jest podświetlane a raczej jego przyciski bo wyświetlacz działa normalnie.