Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Na ostatnim przeglądzie koleś stwierdził, że okolice zaworu oleju skrzyni biegów są zapocone. Z kolei dzisiaj podczas wymiany opon zauważyłem coś niepokojącego - po prawej stronie za kołami jest na osłonie silnika taka kwadratowa wypustka o boku 4-5 cm. Okolice tego miejsca są lekko wilgotne i nie jest to woda tylko oleista substancja. Czy to możliwe, że to jest ten sam objaw co powyżej?

Kal

Opublikowano

a zapytam inaczej - czy poziom oleju w skrzyni biegów jest monitorowany? czy dostanę ostrzeżenie o zbyt małym jego poziomie?

Kal

Opublikowano
Moj znajomy (kilka watkow wczesniej) "zgubil" 50 procent oleju w skrzyni a jedyna kontrolka jaka wyskoczyla to klocki :P Autem sie jechac nie dalo. lepiej podjedz sprawdzic stan bo to droga zabawka. (on ma 2004)
Opublikowano

Sprawdziłem w ASO - okolica skrzyni jest zapocona przez jakąś tuleję uszczelniającą. Co ciekawe - wymiana tulei wiąże się z wymianą oleju w skrzyni, a jak wymieniasz olej, to rzecz jasna filtr również, a ten czort jest zespolony z miską olejową :) - cała operacja 2.2k brutto w ASO - można zaoszczędzić jakoś, jeżeli tak, to warto? Bo jak mogę zaoszczędzić marne 200 zł, to wolę już zrobić po bożemu w ASO.

Kal

• Członkowie klubu
Opublikowano
Tylko przedni pierścień uszczelniający wiąże się z wymianą oleju ale i z demontażem skrzyni, więc cena byłaby też dużo większa. Reszta pierścieni nie nie wiąże się z wymianą oleju. Czyba, że cieknie uszczelka misy, wówczas 700pln filtr (zespolony z misą) 9l oleju po 55pln do tego wymiana 240 i wychodzi 1435pln brutto to już prawie 800pln oszczędności :wink: i też po bożemu...

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań