Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

od 2 tyg. jestem nowym posiadaczem x3 3,0d 218KM w manualu z rocznika 2004 i od pewnego czasu zauważyłem lekkie szarpanie podczas jazdy autem na niskich biegach o obrotach od 1800-2700. opony są wszystkie równe auto ma przebiegu 70000 km jest po przeglądzie i wymianie filtrów i oleju. to moje pierwsze BMW i martwie się czy nie ma w nim niespodzianki. Auto przy obrotach do 3000 jest jak myśle za słabe przy tej mocy i pojemności, a powyżej 3000 to istne szaleńswo (wiatr we włosach). proszę o pomoc w tej sprawie i z góry dzięki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
70tys. przebiegu po 6 latach? Bardzo wątpliwe... Przyczyn może być wiele. Jeżeli jesteś pewien, że drgania nie mają związku z prędkością jazdy ale obrotami silnika to sprawdź czy silnik pracuje równomiernie bez drgań na danych obrotach jak jest wysprzęglona skrzynia. Jeżeli tak będzie to obstawiam koło dwumasowe (co raczej będzie wskazywało na większy przebieg niż na zegarze).
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
przebieg jest udokumentowany nawet w salonie się zgadza. Byłem na serwisie w ASO BMW i przegląd wykazał skrzynię rozdzielczą (reduktor napędu) a kosz w salonie to 8tys, bez montażu. Czy ktoś wie gdzie można dostać taką część taniej bo to lekka przesada. Pozdrawiam i z góry dziękuje za życzliwą pomoc.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli ma to być uszkodzenie skrzynki rozdzielczej to trochę dziwi mnie zależność od zakresu obrotów silnia a nie od prędkości. Przecież rozdział jest za skrzynią biegów czyli skrzynka z biegu na bieg ma coraz wyższe obroty (cały czas idą w górę ze wzrostem prędkości) więc jej uszkodzenie nie powinno ujawniać się tylko przy pewnych obrotach.
Opublikowano
70tys. przebiegu po 6 latach? Bardzo wątpliwe...

hehe,ostatnio mialem w lapkach Range Rover-a Vouge z 2002 roku z przebiegiem 9006 km (dziewiec tysiecy szesc),przebieg wiarygodny na 100 procent,znam wlasciciela. :D