Skocz do zawartości

316i Silnik kaprysi podczas zejścia z niebieskiego pola.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. E36 316i M43 94` Sedan nie sprofanowany gazem. Proszę o jakąś podpowiedz w związku z następującym problemem. Auto zaczyna "kaprysić" tracąc moc i przerywając ale tylko wtedy kiedy wskazówka temperatury schodzi z niebieskiego pola a dokładnie tylko podczas tego przejścia - po chwili wszystko się uspokaja. Reasumując jak jest zimny idzie , jak jest ciepły to też, tylko podczas przejścia z niebieskiego pola zaczynają się jaja. Pod komputerem nic nie wyszło. Dodam że spalanie jest jak najbardziej poprawne. Jakieś sugestie?

_______

Proszę się zapoznać z viewtopic.php?f=68&t=120678 . mattiss

Opublikowano

Taki ładny samochód to profanować można takim silnikiem a nie gazem.

Sorry za offtop ale irytują mnie takie teksty

Opublikowano

Szanowny prekursorze Junkersa - udaj do swojej piaskownicy i nie zaśmiecaj tematu.

Z istotnych rzeczy - komputer na ponownej diagnostyce wykazał błąd sondy lambda co wydawało się co najmniej dziwne bo jest nowa. Po wizycie na kanale okazało się że we wtyczce sondy jest woda i to w znacznej ilości. Wilgoć wyparłem odpowiednim środkiem. Błędy wykasowałem. Dzisiaj z rana ponownie podczas zejścia z niebieskiego pola mój "agresywny R4 bez ogrzewania gazowego" na parę sekund się "dusił" więc nic się nie zmieniło po za brakiem błędu sondy. Czujnik temperatury cieczy chłodzącej zakupiłem profilaktycznie - zamelduje o efektach po wymianie.

Pozdrawiam.