Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano
Witam. Mam e38 jak w tytule. I problem ze zkrzynia. Mam normalna skrzynie, nie tiptronic. Zaczelo sie od szarpniecia przy redukcji przy wyprzedzaniu. Teraz, gdy startuje z 1 i dam gazu( wcale nie duzo) calym autem szarpie dopoki nie popuszcze gazu. Rusza normalnie tylko wtedy gdy ruszam baaaaaaadrzo powoli. Pozatym gdy daje gazu na innych biegach, skrzynia sie slizga. np. jade na 2 biegu daje gazu, obroty skacza tak jakby auto bylo na luzie, slychac ryk silnika i bieg wskakuje dopiero po jakims czasie lub gdy popuszcze gazu. jezeli jade naprawde powoli i powoli daje gazu, jest ok. Gdy jade np na 4 biegu i chce wyprzedzac, wiec pedal w dol, auto skacze do 6-7 tys. obrotow momentalnie, i jezeli zbije juz ten bieg w dol, to czuc takie szarpniecie ze sie kurde boje ze mi cos spod maski wyskoczy. Nie wiem co z nia jest. Ogolnie auto nie nadaje sie do jazdy. Jezeli chodzi o zrzucanie biegu przy normalnej jezdzie gdy zwalniam, wszystko dzieje sie ok. Co moze byc przyczyna takiego stanu skrzyni?? Moze to byc spowodowane brakiem oleju lub jego zuzyciem oraz filtrem?? auto ma 367000 km przebiegu i nie wiem czy byl w nim wymieniany olej. Pomocy koledzy..:) czekam na rady..pozdrawiam
  • Członkowie klubu
Opublikowano
aha. obadałem sprawę i zaczynam od wymiany oleju i filtra. tylko mam pytanko. jaki olej mam wlać?? i ile go potrzeba?? polecaja mi elfmatic G3 lub dextronIII lub jakis esso.. i nie wiem jaki wziac. w kazdym sklepie z czesciami mi sprawdzaja w katalogach i kazdy mowi inaczej. jedni ze wejdzie 1,9litra,drudzy ze 2,2 litra a inni ze 4,5 litra. moze ktos z was wymienial olej w e38 728i automat bez steptronica??koncowka oznaczenia skrzyni to 310Z. jak to wogole zrobic?? mozna samemu czy to raczej trudny proces?? pomozcie bo jaknarazie nikt mi nic nie doradzil..:(
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Witam. wczoraj wymieniłem olej oraz filtr oleju w skrzyni. niestety nic to nie dało.. co mogę jeszcze zrobić?? można cokolwiek zrobić czy zostaję mi już tylko kosztowna naprawa? jeżeli tak to co lepiej zrobić?? naprawiać skrzynie czy wstawić inną? czy moje problemy ze skrzynią mogą być spowodowane częścią elektroniczną lub zepsutym sprzęgłem?? można je jakoś osobno naprawić lub wymienić?? panowie napiszcie coś bo kompletnie nie mam pojęcia co jej jest. a jak narazie nikt z was mi nie pomógł..:( czekam na rady...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
radzisz zeby najpierw przebadać sprzęgło? a kurde gdzie nie dzwonie do fachowców to mówią, że tarczki i koszt do 3tysięcy. ale dla mnie to dziwne żeby jednego dnia nagle padły wszystkie bez wcześniejszych objawów..nie wiem już co z nią jest.. i gdzie uderzyć.. czekam na dalsze rady panowie..pozdr.
Opublikowano
radzisz zeby najpierw przebadać sprzęgło? a kurde gdzie nie dzwonie do fachowców to mówią, że tarczki i koszt do 3tysięcy. ale dla mnie to dziwne żeby jednego dnia nagle padły wszystkie bez wcześniejszych objawów..nie wiem już co z nią jest.. i gdzie uderzyć.. czekam na dalsze rady panowie..pozdr.

Kurde, źle zrozumiałem pierwszy Twój post :mad2: Coś mi się urąbało że masz manual :mad2: Jeśli to automat, to fakt mogą to być tarczki, ale to złożona bestia i różnie to może być. Nie wiem z jakich okolic jesteś, jeśli chodzi o okolice Wawy gdzieś czytałem że do automatów niektórzy polecają zakład w Otwocku - Barankiewicz o ile się nie mylę, czy jakoś tak.

• 2 tygodnie później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Pakito a jak myślisz jeżeli to tarczki to jaki będzie koszt naprawy?? one są w sprzęgle tak? jest ich kilka tak? chyba po 2 na każdy bieg.. możliwe ze padły nagle wszystkie tego samego dnia? rozmawiałem ze specem i podobno mam jeszcze sprawdzić sterownik.. chociaż to pewnie nic nie da bo to pewnie te tarczki. orientujesz się jaki jest ich koszt (bez robocizny)?? po wymianie oleju i filtra jest lepiej na biegach od 3 w gore.a na starym filtrze była data 1996 rok czyli tak jak data produkcji auta. czyli żaden trep nie wymieniał w niej filtra ani oleju pewnie też bo był czarny na maxa. nie wiem co z nią robić. w mojej okolicy nie ma speca. jestem z lubuskiego. poradźcie coś koledzy:) nadal czekam na rady..
  • 5 tygodni później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Witam. nie otrzymałem od was pomocy:( ale wymieniłem tarczki w skrzyni. niestety to duzo nie dało. auto nadal szarpie przy starcie i przed drugim biegu, nadal sie slizga, chociaż jest troche lepiej. niestety autem nadal praktycznie nie da się jeździc. Panowie poradźcie coś. Co mam dalej robic? Co to może byc? Moze to byc wina sprzegła hydrokinetycznego? Jeżeli tak to wymienic go czy może regenerowac? Czy moze to byc sterowanie? a moze pompa oleju skrzyni nie daje takiego cisnienia na niskich biegach? bo od 2biegu w gore jest ok. czekam na wasze rady. może wkońcy je dostanę.. pozdr.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
wyciagales skrzynie, tylko po to zeby wymienic tarczki? gdybym mial wyciagnieta skrzynie wolalbym dolozyc te 1000-1500zl i zregenerowac sprzeglo hydrokinetyczne i inne podzespoly skrzyni, a tak teraz bedziesz znow zrzucac skrzynie...