Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie.Mam BMW E-39 530D i chcialem sie spytacz czy wymieniasie filtr silnikowy od odmy??pozdrawiam dzieki z gory
Opublikowano
i oczywiscie next time :search: :mad2:

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i

Opublikowano
Witam mam pytanie.Mam BMW E-39 530D i chcialem sie spytacz czy wymieniasie filtr silnikowy od odmy??pozdrawiam dzieki z gory

Jeśli masz na myśli filtr odmy (tzw. separator oleju) to tak - wymienia się. Ja wymieniam co drugą wymianę wymianę oleju. Zalecenia są takie, że co 2-gą lub 3-cią wymianę oleju powinien on zostać wymieniony. Jak wspomniałem - ja wymieniam co 2-gą. Nie są to jakieś potężne koszty a silnikowi to służy.

Pzdr.

Opublikowano
zajmując się tematem odmy najlepiej kupić odme z e60, do e39 pasuje bez rzeźby (mowa o dieslu 530d) a jest inaczej zbudowana, nie ma filcu który się z czasem brudzi/zapycha tylko system kanalików i co za tym idzie jest ponoć dozywotnia, temat definitywnie rozwiązany, ja osobiście nie wiedziałem o tym i wymieniłem odme na oryginalną z e39 co okazuje się być bez sensu mając w tych samych pieniądzach (około 180zł) lepsze rozwiązanie :mad2:
życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem ;)
Opublikowano
zajmując się tematem odmy najlepiej kupić odme z e60, do e39 pasuje bez rzeźby (mowa o dieslu 530d) a jest inaczej zbudowana, nie ma filcu który się z czasem brudzi/zapycha tylko system kanalików i co za tym idzie jest ponoć dozywotnia, temat definitywnie rozwiązany, ja osobiście nie wiedziałem o tym i wymieniłem odme na oryginalną z e39 co okazuje się być bez sensu mając w tych samych pieniądzach (około 180zł) lepsze rozwiązanie :mad2:

Ja o tym słyszałem, pytałem swojego speca od DIESLI (który wraz z ojcem od kilku już lat prowadzi warsztat specjalizujący się w dieslach -nawet z ASO BMW i innych marek przywożą do nich auta jak już sobie z nimi nie radzą) i powiedział, żebym nie kombinował. W skrócie ujął - jak coś jest dożywotnie to jest do ****. Mówił, że lepiej co jakiś czas kupić sam ten wkład filcowy i go wymienić niż kombinować z jakimiś plastikowymi wkładkami z e60 (które i tak od czasu do czasu trzeba wyczyścić myjąc to jakimś specyfikiem). Więc nie kombinuję i co 2-ga wymianę oleju wymieniam ten filtr (sam wkład filcowy) a co 4-ta wymianę wymieniam ten filterek razem z całą kompletną obudową i uszczelkami. Póki co - przy wymianie takiej ani razu ten filterek nie był jakoś mocno zgnojny żadnym osadem/syfem. CO innego jak się komuś zapomni albo o tym nie wie i jeździ po 100 tys km z jednym filtrem odmy - wtedy to tak, może taki filcowy wkład filtra wyglądać jakby ktoś w niego nasrał...

Pzdr.

Opublikowano
a ile kosztuje taki filtr?gadalem z mechanikiem mowi ze jak sie zapcha taki filtr to robi sie podcisnienie i wyrzuca caly olej z silnika miarka od oleju
Opublikowano

Tydzień temu płaciłem w serwisie za komplet (filtr filcowy + obudowa i uszczelki) 185zł.

Serwis zaleca wymianę całości co trzecią wymianę oleju.