Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie

mam pytanko ostatnio jak robilem geometrie kol komputer wykazal ze prawe kolo mam cofniete o jeden stopien,

co przekracza norme dopuszczalna bmw o 0.5 stopnia. wszystko sie stalo jak wjechalem w dziore. mechanik ustawil kierownice ale i tak jak jade po prostej nie jest ptosta jest delikatnie przekrecona w lewo. to nie jest problem ustawienia bo pan dwa razy ustawial i wygladalo ok ale po wyjechaniu na droge znow musze delikatnie skrecac w lewo aby jechac prosto. me pytanko brzmi:

czy to przez to cofniecie kola znosi mnie na prawa strone i dlatego musze kontrowac w lewo i moze ktos wie ktora czesc mogla ulec wykrzywieniu badz zniszczeniu ??

Opublikowano

pomału pomału

a jakim prawem robiłeś geometrie (pewnie jeszcze płaciłeś) skoro nie wiesz czy masz dobre wszystkie elementy zawieszenie.

Najpierw je naprawiasz a potem geo. Nawet przy każdym rozpięciu zawieszenia wymagana jest geometria, ale jak się uda złożyć jak było to się zostawia.

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano

wlasnie o to chodzi ze przed geometria sprawdzalem zawieszenie i uslyszlem ze wszystko jest sztywne, ale kierownice mialem krzywo wiec

postanowilem zrobic geometrie bo wtedy mechanik ustawi kierownice no ale on wszystko ustawil powiedzial ze kolo jest cofniete o 1 stopien i nic wiecej a kierownica jak byla krzywo tak jest mimo ze ja ustawial tez :) dlatego pytam w ktorym elemecie szukac przyczyny

Opublikowano

co za bzdura i ten mech to magik. pamietaj ze dla chcacego nic trudnego robilem troche tego i auto musi byc po dobrym dzwonie zeby nie moc tego ustawic jak powinno byc jedz do typa ktory naprawde sie zna. kat kola to ok moze byc wybity ale to nie ma nic wspolnego z krzywa kiera. a i jeszcze kat idzie zkorygowac podczas porawne zrobionej geometrii bo jak wszystko jest rozjechane to nic nie bedzie grac tam czeszmi tak jest ze jak wyregulujesz dobrze drazki wszystko wraca na 0 stopni. jedz do kogos kto zna sie na temacie i chce sie mu troche pobawic i kto ma dobry sprzet.

pozdr matty!!!

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i