Skocz do zawartości

320i Cabrio - nietypowy problem ze składaniem dachu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich Klubowiczów!

Jestem użytkownikiem BMW E36 320i Cabrio z 1996 roku od 4 lat.

Jak dotąd nie miałem z nim żadnych problemów.

O dziwo po zimie zauważyłem brak możliwości otwierania "szmacianego" dachu.

Objawy są następujące:

- silnik uruchomiony

- po ręcznym zwolnieniu blokady nad lusterkiem wstecznym (przekręcana rączka) naciskam (i przytrzymuję) przycisk do opuszczania/podnoszenia dachu,

- w tym momencie zwykle wszystkie szyby automatycznie opuszczały się do połowy, a potem następowała operacja składania dachu,

- tymczasem obecnie wszystkie szyby opuszczają się co 2-3 cm z przerwami tzn. opuszczą się wszystkie trochę - sekunda przerwy - opuszczą się odrobinę - chwila przerwy itd.

- bez problemu jestem w stanie opuścić wszystkie szyby naraz płynnie przy pomocy centralnego przycisku przy dźwigni zmiany biegów tzn. naciskam go mocno raz i wszystkie szyby jadą w dół bez problemu, podobnie się podnoszą,

- gdy próbuję opuścić dach przy złożonych szybach, nic się nie dzieje, dach ani drgnie.

Teorie są następujące:

- usterka elektryczna (jakieś zwarcia), ale wszystkie bezpieczniki są dobre,

- usterka mechaniczna: coś blokuje rozpoczęcie procedury składania dachu, czego objawem jest dziwne zachowanie szyb.

Uprzejmie proszę o szybką poradę. Sprawa jest dla mnie o tyle gardłowa, że w najbliższy weekend żenię się, własnym autem miałem zamiar wieźć siebie i moją narzeczoną do ślubu. Moje auto jest idealnie utrzymane, a jak wiadomo dla prawdziwego mężczyzny nie ma większej przyjemności jak własnym zadbanym autem może pojechać na taką uroczystość.

Pomysłodawcę rozwiązania problemu obiecuję uhonorować osobiście lub pocztowo butelką wódki weselnej oraz bimbru wprost z wiejskiego stołu.

Serdecznie pozdrawiam wszystkich klubowiczów.

Michał

________

Poprawiłem tytuł tematu, należało zamiast E36 napisać po prostu 320i ;) Proszę przeczytać format tytułowania na przyszłość, znajdziesz go na górze działu. Co do pozdrowień dla klubowiczów, to dziękujemy, ale pozdrów też forumowiczów, bo wszyscy nimi jesteśmy :cool2: /mattiss

Opublikowano

Chciałbym jeszcze serdecznie pogratulować Tobie i Przyszłej Żonie w imieniu wszystkich na forum.

Chłopaki, mobilizować się! Dajcie jakąś solucję na ten problem, bo chłop się żeni! :mrgreen:

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

zerknij tu viewtopic.php?f=68&t=126499&hilit=dach

i zapytam jeszcze czy kontrolka z ręcznego działa?? może tylko czujnik stracił styk i szaleje??

jak masz pełny automat to były do nich korbki awaryjnego otwierania/zamykania może wystarczy go poskładać i otworzyć ;)

pozdro i najlepszego

kultura jazdy na miare gwiazdy ;)