Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów.

Ponieważ nie znalazłem podobnego tematu na forum pozwoliłem sobie w tym miejscu opisać mój problem i prosić o pomoc.

Kupiłem swoje E39 z xenonami ale bez spryskiwaczy. Dokupiłem w ASO retrofit (cały komplet), podłączyłem wszystko zgodnie z instrukcją, pozostało mi tylko zakodowanie DISem tego retrofitu. I tu pojawił się problem a mianowicie; kiedy wybieram opcje "retrofit" w ZCS/FA CODING

i próbuję przejść do dalszej części kodowania pojawia mi się następujący komunikat:

IKE/KOMBI

Data transmission disturbed!

Ignition?

Battery empty?

Plug-in connections?

Switch off electrical loads!

http://images40.fotosik.pl/284/eff5f4f5372c4085m.jpg

Kluczyk w stacyjce przekręcony na pozycję 2 (zapłon włączony) i nic.

Znalazłem w necie taką informację, że taki błąd może się pojawiać podczas kodowania, gdy akumulator ma niższe napięcie niż 12,7 V. Z duszą na ramieniu podłączyłem zatem prostownik do klem akumulatora (nie odłączając ich wcześniej od akumulatora), mam taki prostownik, który po osiągnięciu na zaciskach akumulatora napięcia 14,4 przełącza się w stan czuwania. Niestety nawet z podpiętym prostownikiem DIS wywala w/w błąd.

Nie wiem czy prostownik po prostu nie jest w stanie zapewnić takiego napięcia na klemach czy jest jakaś inna przyczyna wywalania takiego błędu.

Może już ktoś spotkał się z taką sytuacją. Będę wdzięczny za pomoc.

P.S. Fejs mam od Nerwusa i działa bez zarzutu.

Pozdrawiam

Andrzej

• 2 lata później...