Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam,

Wlasnie wrocilem z serwisu Smorawinski w Poznaniu w ktorym padlo kilka trudnych pytan; Stoje przed zakupem zmieniarki do mojego e39 i... chcialbym aby czytala ona mp3. W serwisie, sympatyczny i uczynny trzeba przyznac sprzedawca, niestety nie wiedzial ktora bedzie a ktora nie bedzie odtwarzala mp3...

Po czym to poznac :?: Byc moze ktos wymieni numery :?: Bylo wiele podobnych tematow i nigdzie nie ma konkretow.

@edit:

czy ta wypowiedz:

The CD Changers for the E39/E49/X5 etc made from September 2005 on will play MP3's and WMA's.

zrodlo: http://forum.bmw5.co.uk/viewtopic.php?f=11&t=35488&start=0

to prawda?

Kolega pimposh rzuca troche info w temacie: viewtopic.php?f=92&t=74323&start=0&hilit=zmieniarka+mp3

Oczywiście, że rozpoznasz po PN. Np. 65.12.913.185.2 podpasuje i ładnie odtwarza MP3.

Kwestia obsługi Tagów, to kwestia firmware'u BM54 i tylko BM54 można zaktualizować tak by je pokazywało - ale tu potrzebna jest ingerencja w środek tunera i reflash programatorem (ewentualnym zainteresowanym służe działającym wsadem).

Nie, wszystkie są identyczne "na oko".

Ja z kolei używam zmieniarek z PN 65.12.6.983.335 które też odtwarzają MP3.

Generalnie PN jest dużo na te zmieniarki, w zależności do jakiego modelu były pierwotnie montowane, rocznika, etc.

@edit:

Kolega Arecki w tym samym temacie, podaje linka i odpowiada na pierwsze moje pytanie; zmieniarki po 09.2005 obsluguja mp3:

Mowisz - masz...

http://www.bimmernav.com/store/catalog/bmw-oem-cd-changer-plays-mp3s-and-cds-latest-version-mfg-2007-item-87.html

Chcialem usystematyzowac informacje, poniewaz oryginalne zmieniarki nie roznia sie zadnymi szczegolami; czy kazda zmieniarka wyprodukowana po 09.2005 odtwarza MP3 :?: Czy tylko zmieniarki o okreslonych numerach (na przyklad podane wyzej: 65.12.913.185.2, 65.12.6.983.335 oraz z podanego linka do bimmernav.com: 65.12.913.185.2-01) :?: Czy musza byc to zmieniarki o tych, konkretnych numerach, dodatkowo wyprodukowane musza byc po 09.2005 :?:

Ktokolwiek wie :?:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Co mogę podpowiedzieć :

- napewno zmieniarki do 9.2005 nie odtwarzają mp3

- po 9.2005 przeważnie tak, ale nie muszą (np. jeżeli ktoś np. do BMW z powiedzmy 2001r. kupował w serwisie zmieniarkę, bo jego była uszkodzona, a nie chiał mp3, wtedy będzie mieć datę prod. np. 2006, ale nie będzie mp3)

- serwis przeważnie nie wie która jest mp3, bo w katalogu który posiadają nie ma podanej tej informacji - mogą wiedzieć "z doświadczenia" lub jak bardzo będą chcieli - ale to jak będziesz poprostu u nich kupwał taką zmieniarkę i zażyczysz sobie mp3, lecz koszt jest (jak dobrze kojarzę) w granicach 2000zł.

- mogę też zaprosić na zakup do mnie - posiadam akurat takową zmieniarkę na sprzedaż ;) ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ok :8)

Dodatkowo dowiedzialem sie, ze musi byc update softu w Beckerze. Ja mam BM54.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Aby wyświetlał nazwy utworów i wykonawców, to tak, bez tego będzie odtwarzał, ale wyświetlane bedą tylko numerki utworów.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• 1 rok później...
Opublikowano
ok :8)

Dodatkowo dowiedzialem sie, ze musi byc update softu w Beckerze. Ja mam BM54.

Jak to zrobić? U mnie odtwarza mp3, ale widoczne są tylko cyferki...