Skocz do zawartości

Wymiana popychaczy w silniku 1.8 iS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od jakiegoś czasu słychać u mnie popychacze. Chcę je wymienić lecz nie wiem jak się za to zabrać. Do wymiany mam także łańcuch rozrządu. Zastanawiam się jak się za to zabrać, od czego zacząć itp. Najlepiej będzie chyba jak wymienię popychacze i od razu łańcuch rozrządu? Nie znam się na tym kompletnie wiec mi pomóżcie. Jakby ktoś miał jakieś fotki to byłbym wdzięczny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
By wymienić popychacze trzeba zdjąć wałki, by zdjąć wałki trzeba rozebrać łancuch. masz wtedy wszystko na miejscu więc wymieniaj wszystko za jednym razem to masz z głowy. Moze i troche kasy szarpnie ten rozrząd, ale masz pewnośź ze nie peknie po jakimś czasie.
Opublikowano
Wymieniam napinacz, łańcuch i popychacze. Wymieniał ktoś to już u siebie? Możecie mi napisać co i jak krok po kroku trzeba robić? Może ktoś ma zdjęcia czy jakieś pomoce do tego. Z góry dzięki za pomoc.
Opublikowano

Nie oszczędzaj na zamiennikach!!! bo będziesz miał później kłopoty, mogę Ci pomóc bo mój dobry znajomy pracuje w BMW na częściach (jest kierownikiem) i mogę załatwić części po tak zwanej cenie zakupu:) Jak coś to na pw Napisz z kąd jesteś to dam namiar kto by Ci to naprawił w rozsądnej cenie:)

Pzdr.

Opublikowano

Nie pamiętam czy da się tak bez rozbebeszania rozrządu ale chyba nie.

Trochę pracy Cię czeka kolego

Przy okazji warto sprawdzić koło zębate na wale i koło zwrotne rozrządu oraz długi ślizg prowadzący I szynę napinającą....

tak kiedyś załatwiłem swoje pierwsze m42 :cry2:

jeżeli chcesz to odświeżę pamięć i ci pomogę tylko napisz na priv.

Powodzenia i owocnej walki z iesem :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Jesteś pewien że popychacze są też do wymiany, może to tylko łańcuch rozrządu tak hałasuje.

w isach jest to noramalne po przebiegach 160 tys

Wymienić tylko łańcuch ślizgi i ew. zębatke na wale.