Skocz do zawartości

e39 nie typowy problem asc/abs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki problem z asc/abs zbliżając sie do prędkosci 110km/h autem zaczyna szarpac i przy zmianie biegów obroty idą same w góre az do momentu zapalenia sie kontrolek na desce.kontrolki swiecą sie do momentu wyłączenia zapłonu gdy znów zapalam auto kontrolek nie ma jak by bylo wszystko ok a przy 110km/h znów to samo, gdy jeżdze tak do 100km/h nic takiego sie nie dzieje.Podłączyłem kompa(carsoft)pokazuje mi błąd:

64 Continuous control due to undefined signal interference

wypinałem i wpinałem juz wszystkie wtyczki czujników w kołach i nic.

Jest to abs 5 bo autko jest z 1998r prędkościomierz działa dobrze nie wiem co moge jeszcze dodac.

Morze miał juz ktoś taki problem dzięki z góry za odpowiedzi.

Opublikowano

Witam. Przyczyną Twoich problemów jest to że jeden z czujników odczytuje inną prędkość niż jest w rzeczywistości,

komputer odczytuje to jako poślizg kół zaczyna działać asc,mimo to poślizg trwa i wyskakuje błąd. musisz uważać ponieważ to samo może stać się przy hamowaniu, na suchej nawierzchni może włączyć się abs i droga hamownia bardzo długa (jak na lodzie). wszystko dlatego że jeden z czujników pokazuje że któreś koło jest w poślizgu. Muszisz sprawdzić czujniki abs, sterownik, przyczyną może być też piasta.

pozdr.

Opublikowano
no tak ale komp(inpa) pokazuje prędkości poszczególnych kół tylko do 20km/h.Czyli została mi tylko droga dedukcji, czy może ktos ma jakis pomysł ?
Opublikowano
no tak ale komp(inpa) pokazuje prędkości poszczególnych kół tylko do 20km/h.Czyli została mi tylko droga dedukcji, czy może ktos ma jakis pomysł ?

Przyczyna takiego zachowanie systemu ABS/ASC moga byc inne rozmiary opon na osi przedniej i tylnej lub znaczna roznica w zuzyciu przod/tyl.

Opublikowano

Jeżeli wyskakuje Ci błąd to jest on w pamięci, odczytaj które koło ten błąd spowodowało.

Opublikowano

Koła mam nowe 4 sztuki tydzien temu założone a błąd wyskakuje tylko taki jak napisałem na początku.

Kupiłem używany dobry czujnik do przodu założyłem najpierw na prawą strone potem na lewą i dalej to samo,niestety nie ma używanych tylnych a nie chce wydawac 400 zeta za nowy jak nie jestem pewny czy to jest to.

Opublikowano

Jeżeli wyskakuje Ci błąd to jest on w pamięci, odczytaj które koło ten błąd spowodowało.

Jak odczytac które koło go spowodowało i carsoftem czy inpą ?