Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Interesuje mnie wasza opinia na temat tego wynalazku bioestra po 3,00zł na stacjach.Może ktoś juz to testował i ma jakies zdanie na ten temat. Mam e39 530d 99r w automacie i nie wiem czy warto się pokusić na ten wynalazek tańszy o 1zł, czy później u mechanika się to nie wyrówna??

Pozdrawiam

SEX DRUGS AND ROCK'N ROLL :)
Opublikowano

Coś mi się obiło o oczy, ze na realoem gdzieś są wyszczególnione informacje czy dany egzemplarz jest dostosowany do bio paliwa. Nie pamiętam tylko dokładnie w których zakładkach.

Ja w każdym razie chyba jednak nie zaryzykowałbym tego bioestra. Niby zaoszczędzisz te 1 - 1,5 pln/litr ale potem bekniesz za wymianę wtrysków lub turbiny z potężną nawiązką.

Pzdr.

Opublikowano

Uczestniczyłem niedawno w takiej dyskusji na innym forum i wypowiedziało się kilkadziesiąt osób, w tym osoby zajmujące się naprawą pomp wtryskowych.

Generalnie wszystko zależy od tego ile estru jest w paliwie, a tego zazwyczaj nie wiedzą nawet pracownicy stacji paliw.

Jak estru jest za dużo to może rozpuszczać niektóre gatunki gumy, czyli uszczelek w układzie paliwowym i wyganiać nagromadzony syf, a wtedy długo nie pojeździsz.

W skrócie - najlepszym rozwiązaniem do CR jest mieszanie bioestrów z normalnym ON, chyba że znajdziesz stację na której powiedzą ci dokładnie jaka jest zawartość estrów i (o ile dobrze pamiętam) mieszanki do ok. 30% można lać do baku bez obaw.

Osobiście nie zaryzykowałbym lania tego, bo jeszcze mi życie pompy miłe :8)

Opublikowano
niby jest gęstrze to paliwo od normalnego i może pozatykac niektóre rzeczy, ale jakby tak mieszał?? :roll2: kurde poczekam jeszcze na opinie innych użytkowników może jeźdzą na tym.
SEX DRUGS AND ROCK'N ROLL :)
Opublikowano

jeśli masz na liście wyposażenia (dostępna po rozkodowaniu VIN) taką opcję

201 RAPE METHYL ESTER VERSION (RME)

to jest ona dostosowana do biopaliwa. Jeśli takiej opcji nie masz to raczej uważaj z tym, co lejesz do baku. Common rail jest bardzo wrażliwy na jakość paliwa

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego, nie musisz czekać na opinie innych, bo takowe na forum są. O RME na forum napisano sporo, wystarczy poszukać. Również opinie ludzi stosujących wszelkie wynalazki.

Na syndikat.de było kiedyś napisane oficjalne stanowisko BMW w tej sprawie, ogólnie chodziło o zagrożenie uszkodzenia m. in. powłoki baku, przewodów paliwowych, wszystkich elementów gumowych i plastikowych w obrębie pompy i wtrysków.

No i jeszcze pozostaje kwestia norm, czy pod względem jakości polski "biodiesel" to to samo, co niemiecki RME.