Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

nie świeci prawe światło długie z tego co wyczytałem na forum to może być to moduł światła. Mam pytanko gdzie może się znajdować ten moduł świateł i czy na pewno to i czy najpierw jechać na komputer upewnić się!!!

e39 2800cm 1996

Opublikowano

Zanim zaczniesz szukać kompem itp zrób jak pisze kolega wyżej - sprawdź żarówkę. Najlepiej zamień żarówki między miejscami lub wsadź inną. Czasem żarnik wolframowy może nie wyglądać na przerwany/przepalony a żarówka nie będzie świeciła.

w dalszej kolejności sprawdź jeszcze połączenia kostki do gniazda żarówki - może się poluzowało. Mogą też być zaśniedziałe stopki w żarówce i nie łącza jak trzeba w gnieździe.

Dopiero jak to sprawdzisz i wykluczysz powyższe przyczyny usterki - możesz się zabierać za szukanie kompem.

Pzdr.

Opublikowano
bylem na kompie i potwierdziło się że jest awaria modułu świateł , mam pytanko w którym miejscu się znajduje moduł i czy jak kupie używany od tego modelu czy coś trzeba wgrywać.
Opublikowano
Programować nie trzeba, jeśli sterownik będzie od auta z taką samą konfiguracją świateł, tzn. ksenony, lub nie itd.
Opublikowano

Oj niebyłbym taki pewny jeśli chodzi o te programowanie.

Jak w moim e39 miałem problem z lcm też chciałem kupić moduł.

Lecz w module lcm jest zapisany przebieg auta i przy zamontowaniu innego lcm pojawi się kropka obok licznika kilometrów.

Osobiście naprawiłem lcm kupując tranzystor za 20parę złoty, niż za minimum 100zł moduł.

Opublikowano
Oj niebyłbym taki pewny jeśli chodzi o te programowanie.

Jak w moim e39 miałem problem z lcm też chciałem kupić moduł.

Lecz w module lcm jest zapisany przebieg auta i przy zamontowaniu innego lcm pojawi się kropka obok licznika kilometrów.

Osobiście naprawiłem lcm kupując tranzystor za 20parę złoty, niż za minimum 100zł moduł.

Ja również wymieniałem LCM III na LCM IV, bo akurat taki się trafił, ale był nowy, niekodowany więc programować musiałem. Co do zapisu kilometrów, to masz rację, a ja o tym zapomniałem.

Tak myślałem że coś trzeba robić, mam pytanko w którym miejscu się znajduje moduł świateł ????

pozdrawiam

Moduł świateł znajduje się przy nogach pasażera z przodu. Jest zamontowany pionowo na bocznej ściance po prawej pod plastikową osłoną. Musisz najpierw zdemontować schowek.