Skocz do zawartości

330d ringi a zderzak przedni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

cześć

jak zdjąć przedni zderzak w e46?

mam xeny i zeby zdjąć dolną brewkę musze zdjąć zderzak...

wysunołem już spryskiwacze lamp, zablokowałem je, ale ugrzązłem na zderzaku.

dzisiaj chciałbym to skończyć, prosze o pomoc...gdzie i co muszę odkręcic, rozpiąć zeby go zdjąć....

Edytowane przez web
Opublikowano

Na dole pod zderzakiem masz dwa otwory ,są tam dwie nakrętki na klucz 13mm

Odkręć i wysuń oczywiście po odkręceniu w nadkolach klapek :norty:

Opublikowano

hmm kurcze nie widze zadnych otworów w których są 13-tki..

są za to cztery śrubki 8mm łączęce zderzak z jakimiś osłonkami. pomiędzy śrubkami są czarne spinki (podobne do tapicerskich tylko mniejsze)

a w każdym z nadkoli mam dwie śruby 8mm i taką samą spinkę czarną..

to co w nadkolach to mam powykręcać? spinkę jak ściągnąć?

robie to pierwszy raz.....

Opublikowano

Czy na pewno musisz zdejmować zderzak, żeby zdjąc dolną brewkę?

Obejrzyj np. to (pierwsza minuta, zdejmowanie listwy pod lampami bez spryskiwaczy):

http://www.youtube.com/watch?v=gwgYvEu7atY&feature=related

Problemem są spryskiwacze, końcówki/dysze są założone na wcisk na rurki spryskiwaczy i zdejmuje się je dosyć łatwo: po prosu ciągnąc - mocno ale z wyczuciem, mocno siedzą :roll: . Trudniej się zakłada z powrotem, bo rurka spryskiwacza się chowa i ciężko jest ją wyciągnąć i z powrotem dysze wcisnąć na miejsce. (Nie mogę teraz znaleźć linku, wg. którego zdejmowałem swoje lampy). Przy składaniu myślałem już nawet, że nie da się tego założyć, ale się udało.

Opublikowano

grzebałem troche na forum ktoś pisał ze trzeba zdjąć zderzak, wiec zdejmuje. filmik widziałem wcześniej..

ja mam wrażenie ze to nie spryskiwacze trzymają dolną brewkę, tylko jakaś dodatkowa zapinka, bo spryskiwacz wysunołem i zablokowałem papierkiem;)heh a jak odginam delikatnie brewkę to czuje ze coś ją tam mocno trzyma jeszcze...;/

szymon2209 pisał że jakies klapki trzeba w nadkolach odkręcic...

jakie klapki?ja tam nic nie widzialem oprócz dwóch śrób i spinki plastikowej....

Opublikowano

Nic podobnego kolego , ja mam też seryjny xenonik i jak zakładałem ringi nie zdejmowałem zderzaka ;)

Poszukaj gdzieś jest na forum fajny link do youtuba z filmem i tam jest krok po kroku jak to zrobić bez zdejmowania zderzaka - dla pocieszenia dodam że zajęło mi to mniej więcej 30min

Opublikowano

a mnie cały czas pod górke idzie;/

no dobra to nie zdejmuję zderzaka.ok.

ale jak zakładałeś ringi to jak zdjełeś dolną brewkę?tak jak kolega wyżej pisał?odczepiłeś głowice spryskiwaczy od wysięgników i brewka zeszła?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego nie trzeba ściągać zderzaka. To co Ci trzyma ta brewke to zatrzaski które ja trzymaja w miejscu gdzie wychodzi dysza. Ci co piszą ze wychodzi im ta brewka tak po prostu musza je miec połamane albo nie maja spryskiwaczy. http://www.realoem.com/bmw/diagrams/d/g/203.png moze to coś Ci pomoże, akutat tu nie widac tego o czym pisze. Musisz tez wyjac kierunkowskaz bo pod nim tez jest miejsce w którym trzyma ta dolna brewka. Jak wykrecisz cała lampe bedziesz wiedział o jakie zatrzaski mi chodzi. Tu masz link do tego jak sciagnac ta dolna brewke w której nie ma spryskiwaczy nie tych zatrzasków o których pisze. Oczywiście dysze musisz wyciągnąć

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

no ja takie mialem wrażenie właśnie jak próbowałem ją odginac delikatnie.

tam są jeszcze dwa zaczepy które trzymają brewkę dodatkowo przy wycięciu na klapke spryskiwacza.

wiem ze kierunek trzeba odkręcic. zrobilem to na wstępie. wiem też ze pod kierunkowskazem jest jeden z zaczepów od brewki.

mogę zdjąć pod kierunkowskazem i mogę zdjąć tę najbliżej nerek a środkowych przy spryskiwaczach nie mogę.

wiem ze jak wyjmę lampę to zobacze o czym piszesz ale wlasnie nie mogę jej wyjąć bo nie mogę sie dobrać do brewki przy spryskiwaczu,

jak to zrobić zeby niczego nei połamać?????jak odpiąć brewkę przy spryskiwaczu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
musisz odkrecic cała lampe bo od tej brewki ida 2 zaczepy które sa pokazane na rysunku który wysłałem predzej + 2 zaczepy w miejscu gdzie wychodzi dysza - do odczepienia tylko gdy masz odkręcona lampe

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Opublikowano

no spoko.

zdejmujemy lampę

czyli odkręcam dwie duże śrubki które znajdują się nad lampą i któreś jeszcze?

cała lampa nie trzyma sie na dwóch śrubkach tylko chyba na czterech...gdzie znajde pozostałe dwie?

bo nurkowałem tam dzisiaj ale nie mogłęm sie dopatrzeć...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie sa 4 śruby 2 u góry kolejna jest za lampa na dole centralnie tak na srodku a czwarta jest miedzy lampa a merkami maski, Ciezko bedziesz miał ja odkrecic jesli nie bedziesz miał przedłużanego klucza.

Sprzedam

Opublikowano

mam przedłużkę z 15cm..jutro zobacze czy styknie, jak nie to wyprawa do budowlanego mnie czeka autobusem bo fura rozkręcona;)heh

a niby takie proste sie wydawało wszystko;)

jutro część druga pt. "zakładam ringi", bo dzisiaj muszę odpuścic, kupiłem halogen zeby sobie przyświecic w garażu, ale do głowy mi nie przyszło ze w halogenie nie ma....halogenu! tak naprawde sprzedali mi samą obudowe...nie wiem jak można sprzedawać "latarkę" bez żarówki...rozumiem bez baterii, albo z jakimiś marnymi zeby poświeciła z 5minut ale bez żarówki?:) heh

wiec pamiętajcie żeby zajżeć na forum bo pewnie bede pisal o postępach i problemach;)

dzieki za szybkie podpowiedzi;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Powiem Ci zebys lepiej ie przyklejał ringów na te przylepce co masz w zestawie bo w razie gdybys musiał odkleić to odkleisz z kawałkiem lustra. Kup sobie przezroczysty poxipol i bedzie ok

Sprzedam

Opublikowano

dzieki;)

już poczytałem podobne opinie na forum i kupiłem dzisiaj bezbarwny poxipol w sklepie w którym kupiłem ferelny halogen;)heh :duh:

chociaż nie do końca rozumiem dlaczego poxipol nie zerwie lustra z odbłyśnika, przecież też mocno wiąże i kamienieje w dodatku......ale nie ważne. posłucham się i wkleję na poxipol.

...ciekawe jakie kwiatki jutro się pokażą z tym wklejaniem;)może będzie dobrze :cool2:

przymierzyłem przed chwilą przedłużkę i nie styknie, muszę kupić dłuższą....

trochę zamieszania ale za to "bunia" będzie pięknie się prezentować ahh :norty:

Opublikowano

no dobra.

zdjołem klosz lampy narazie.

przymierzam te ringi o ile ten większy w miarę pasuje na xenon, to ten mniejszy gdzie świeci h7 juz nie.

jak mam przylepić ten mniejszy?on jest taki mały że wchodzi głęboko w odbłyśnik...musiał by wisieć w powietrzu zeby był wypośrodkowany..

....

jakieś propozycje?;)

Opublikowano

w sklepie dał mi złe ringi poprostu.... :duh:

co za ludzie..dwa dni pracy i fiasko....shit! :mad2:

pozdrawiam wszystkich forumowiczów..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jesteś pewien ze dał Ci złe ringi ? U mnie jest dokładnie przykleiłem go dokładnie na tych samych metolowych blaszkach i wisi on w powietrzu. Do tego jest ton spiety tymi plastikowymi spinkami

Sprzedam

Opublikowano

no mam wrażenie ze mam złe ringi bo na małej naklEjce na opakowAniu jest napisane compact....wydaje mi sie ze compact ma inne światła chyba ze sie myle...

pozatym różnica w średnicy między odbłyśnikiem a ringiem jest ze 2cm tzn odbłyśnik jest większy...musiałbym ringa oprzeć głębiej, bliżej żarówki h7.w tedy wpadł by głębiej ale jak by to wyglądało...kable i wszystko.

albo do czarnego palstiku między zewnętrzym kloszem a odbłyskującym wkładem, ale tak raczej nikt tego nie robi, poza tym ringi były by na innym poziomie w stosunku do rinaga na xenie.

nie dostałem żadnych spinek, tylko jakieś "plasterki" samoprzylepne....

http://moto.allegro.pl/item980130692_ringi_ccfl_najjasniejsze_bmw_e39_38_36_46_53_wwa.html

między czasie padł mi akumulator....;)

ale łatwo się nie poddam:)

na zdjęciu wyglądają jakby nie wisiały w powietrzu tylko były na równo z obrysem odbłyśnika...mówie o tych ładnych białych anie żółtych chociaż te żołte tez...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jesli to właśnie te kupiłeś to widać znaczna różnice miedzy ringami. Te na pewno są do compacta. Musisz je wymienić

Sprzedam

Opublikowano

a gdzie podłańczam minus?

bo nie bardzo mogę znaleść to miejsce u siebie, które pokazuje film w 5minucie 35sek...

gościu puźniej podłańcza całość pod żarówkę przy nogach w kabinie, czy ja też tak muszę zrobić czy wystarczy ze będzie podłączony + i - ?

nawet nie wiem o co zapytać w sklepie elektrycznym zeby dostać taką złączkę jakiej on urzył..

podlanczam :arrow: podlaczam

puzniej :arrow: pozniej

urzyl :arrow: uzyl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
zeby podłączyc same ringo do postojówek nie musisz tego robic to co koles z filmiku. Ale jesli chcesz taki bajer ze podczas otwierania auta zapalą Ci sie ringi to podepnij sie według tego schematu http://img135.imageshack.us/i/schematz.jpg/ Wpinasz sie tylko w plusowy (+) przewód i do tego potrzebujesz 2 diody takie jak na schemacie i musisz je przylutowac w odpowiednim kierunku. Czyli takim zeby przepuszczała prad w strone swiateł a nie odwrotnie bo w przeciwnym razie gdy zapalisz postojówki zapali Ci sie tez oswietlenie wnętrza Edytowane przez ziomekthx

Sprzedam

Opublikowano

już jest dosyć późno wiec kiedy indziej sie pobawie zeby sie zapalały jak otwieram z kluczyka.

a dzisiaj poprostu chce już wszytko zamknąć i podłączyć..

to gdzie ten minus?

nie mam też koncepcji na przetwornice, gdzie je przymasokwać. sięgają mniej wiecj do pojemnika na płyn do spryskiwaczy, a tam si enie mam nawet do czego podpiąć zeby je jakoś umocować.

czytałem opinie zeby dalej od lampy zeby sie nie przegrzewały....