Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od niedawna posiadam BMW e46 328 i wydaje mi się że z motorem jest cos nie tak.

Mianowicie zawsze gdy dodaje gazu i wkrecam go na około 2-2,5 tyś obrotów, motor wydaje piekny ryk i huk wdychanego powietrza, natomiast na zimnym silniku już tego ładnego brzmienia nie ma, jest poprostu zwykły warkot bez większego szału. Dzieję się tez tak jak przejade się w trasie, dodam gazu i pieknę brzmienie znika. Ale jak pokręce się troche po miescie, np z 2-,3 kilometry to wszystko wraca jakby do normy.

Wiecie jest to mój pierwszy taki duży motor i moze się nie znam ale nie jest to raczej normalne nie?

Prosze o pomoc dziekuje i pozdrawiam.

Opublikowano

Dodam jeszcze że dzisiaj zauważyłem falowanie obrotów na zimnym silniku a przy odpalaniu smierdziało benzyną.

Ten ładny dzwiek dochodzi z wentylatora, mysle ze to moze wistro sie wyrobiło i na zimnym silniku nie zaciąga ładnie powietrza co sprawia ze dziwk jest taki z dupy, ze sie tak wyraże.

Prosze o pomoc.

Opublikowano

witam

co do tych dzwięków to wydaje mi się ze na zimnym silniku nie osiągniesz takich efektów dzwiękowych jak na rozgrzanym silniku- poprostu na zimnym nie gazuj auta

co do obrotów to może trza filterki ,swiece powymieniac , lub może wina paliwa

Opublikowano

Dzwięki raz sa raz ich nie ma, np wróce z trasy (nie zawsze) dzwięków nie ma, pojeżdż trochę po miescie i raz a raz nie. Mechanik powiedział ze to niby visco się wyrobiło i wiatrak nie ciągnie jak powinien. w poniedziałek auto oddaje na warsztat i się okaże. Co do falowania obrotów przyczyn moze byc wiele.

Aha, zauważyłem jeszcze wycieg ze skrzyni, prawdopodobnie to simeringi pusciły ale pewnosci nie mam. jak sądzicie?

• 2 tygodnie później...