Skocz do zawartości

Tylny most od większego silnika?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy, pomożcie rozstrzygnąć kwestie skondinąd oklepaną. :mad2: Chodzi o wyjący tylny most. Podobno nie oplaca się tego remontować a i wymiana nie zawsze przynosi zamierzone efekty gdyż większość mostów w e 30 po prostu wyć lubi. I tu mam pytanie. Slyszlem iż mozty z aut o większych pojemnościach silnika są lepsze jako używane i dają sansę, że po wymoanie wszystko będzie ok. :cool2: Czy te mosty dają się zamontowć do kązdego typu auta? Mi chodzi o m40 1.6.
Opublikowano

teoretycznie wszystko można, ale będziesz miał woła strasznego, bo mosty z dużą głową (rozumiem, że o takie Ci chodzi) mają przełożenia od 3,91 w dół (coraz dłuższe), a do 316i potrzebny jest 4,10 lub najlepiej 4,27 - poszukaj sobie czegoś w dobrym stanie - śmiało można znaleźć za rozsądną kasę (części do E30 w ogóle nie są drogie) i jak nie możesz już wytrzymać z wyciem, to jeździj, a jak możesz, to poczekaj aż nie będziesz mógł :wink: - generalnie te mosty są dość łatwo dostępne

jak będziesz kupował, to zaznacz, że się na tym nie znasz i czy możesz w razie czego oddać most bez gadania w określonym terminie - sprzedający jeśli jest uczciwy, to powinien się zgodzić (np. szroty w Warszawie dają tydzień na sprawdzenie towaru i bez problemu wymieniają, więc pewnie w Chełmie też)

... nie ma sensu naprawiać (regenerować) mostu, choć teoretycznie jest to możliwe, ale kompletnie nieopłacalne

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
teoretycznie wszystko można, ale będziesz miał woła strasznego, bo mosty z dużą głową (rozumiem, że o takie Ci chodzi) mają przełożenia od 3,91 w dół (coraz dłuższe), a do 316i potrzebny jest 4,10 lub najlepiej 4,27 - poszukaj sobie czegoś w dobrym stanie - śmiało można znaleźć za rozsądną kasę (części do E30 w ogóle nie są drogie) i jak nie możesz już wytrzymać z wyciem, to jeździj, a jak możesz, to poczekaj aż nie będziesz mógł :wink: - generalnie te mosty są dość łatwo dostępne

jak będziesz kupował, to zaznacz, że się na tym nie znasz i czy możesz w razie czego oddać most bez gadania w określonym terminie - sprzedający jeśli jest uczciwy, to powinien się zgodzić (np. szroty w Warszawie dają tydzień na sprawdzenie towaru i bez problemu wymieniają, więc pewnie w Chełmie też)

... nie ma sensu naprawiać (regenerować) mostu, choć teoretycznie jest to możliwe, ale kompletnie nieopłacalne

Dzieki za podpowiedz w tej sprawie :) Czy moglbys podac mi adresy szrotów, badz miejsc w Warszawie lub okolicy gdzie mozn by bylo taki most jak i inne czesci zakupi, najlepiej jakies miejsce z czesciami do bmw. Pytam bo wlasnie przepfrowadzilem sie do Wawy. :mrgreen:

Opublikowano

spoko - przede wszystkim poszukaj po różnych forach (począwszy od tego :wink:, ale także www.beemka-klub.pl, www.mpwr.pl, http://www.streetracing.pl );

poza tym jest znany szrot na ul. strażackiej - tel. 611-11-45 lub 612-92-82 (tam włąśnie dają tydzień na sprawdzenie i w razie czego, jak nie mają drugiego egzemplarza, to oddają kasę) poza tym poszukaj np. na allegro , bo na szrocie potrafią zedrzeć - na pewno coś znajdziesz, bo tak jak mówiłem, to dośc popularna część

co do przełożenia w automacie, to nie wiem :roll:, ale koleś od nas z forum (beemka-klub) ma w swoim automacie 3-biegowym 318iA przełożenie 2,93 - tyle, że mógł coś przekładać i kombinować (nie wiem)

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)