Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwszy post na forum, więc witam wszystkich.

Parę dni temu nabyłem E30 (z fabryki wyszła jako 320i) i jest po wymianie silnika na m20b25, dół silnika z 2,7.

W obecnej chwili jest u znajomego mechanika, a w trakcie najpilniejszych prac jest do zrobienia podpora wału wraz z wymianą łożyska, i niestety już misa olejowa do wymiany.

Jest obniżona -80/-60 co nie nadaje się do bezstresowej jazdy po Krakowie.

Obecnie są amortyzatory KONI z regulacja twardości o obniżonym skoku. Chcę podnieść do -35/-35 co dla tych amortyzatorów powinno być raczej do przyjęcia i najbardziej zbliżone do oryginału zawieszenia - "704 M SPORT SUSPENSION".

Myślałem o czymś z H&R lub Eibach, no i poszukuję samych sprężyn. Jakie jest Wasze zdanie, czy jest sens wchodzenia w używki czy tylko nowe? Macie jakieś fajne namiary gdzie to dostać?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy ktoś może coś doradzić w tej sprawie, bo nie wiem już co zrobić?

Właśnie wykręciłem i sprawdziłem i posiadam amortyzatory KONI:

-z przodu o obniżonym skoku 20mm (nr kat. 8641-1210Sport).

-z tyłu o obniżonym skoku 40mm (nr kat. 80-2522SP1).

Czy do takich amortyzatorów mogę założyć sprężyny -35mm/-35mm???

Opublikowano (edytowane)

Z przodu możesz śmiało zakładać z tyłu już mniej śmiało (amortyzator skrócony o 40mm a sprężyna tylko o 35) ale nie powinno być problemu chyba, że do rajdu Paryż-Dakar się szykujesz;)

Edit: odnośnie tego na dole, koleś ma rację sprężyna powinna być krótsza niż amortyzator (dlatego z tyłu mniej śmiało) ale co do tych dokładnych liczb co podał... nie byłbym taki restrykcyjny dedyk zawieszenia wcale tak nie maja jak on mówi:)

Edytowane przez The-Wraith
Opublikowano

Nie no jasne przed Hołkiem będę jechać i trasę mu wyznaczać :)

Dzięki The-Wraith, i też tak to sobie wyobrażałem. Jestem jednak po rozmowie ze sprzedawcą amortyzatorów Koni i zgłupiałem do reszty.

Powiedział tak, że jeśli amortyzator ma oznaczenie w katalogu Lmax-20mm to zawieszenie winno być obniżone do poziomu między -60 a -80. Natomiast jeśli Lmax-40 to do -80.

Jutro zadzwonię do przedstawicielstwa, ciekawe co tam powiedzą.