Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Cos mi w czasie jazdy walnelo w chlodnice no i mam w niej dziure - na poczatku troche sie tylko pocilo ale teraz jak termostat pusci olej na obieg to mocno kapie ..... (swoja droga wreszcie znalazlem powod ubywania oleju :) )

Teraz pytanko - czy taka chlodnice da rade pospawac ????

A poki co jak ja odlaczyc - czy wystarczy zdjac podstawke z pod filtra i wkrecic filtr bezposrednio w wejscie. Bedzie to pasowalo ??

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

Kiedyś nadziałem się dołem chłodnicy (cieczowej, nie olejowej) w mojej domowej Pipidówce* na pręt zbrojeniowy, wystający z gleby, pięknie schowany za samochodem, za którym akurat chciałem zaparkować. :duh: :mad2: Byłem sam trochę sobie winny, bo na wjeździe w tę ulicę przebudowywaną, stał zakaz ruchu.

Huknęło, zasyczało, w trzy minuty około 2,5 l płynu (z 4 l w całym układzie) poszło w glebę. :duh: Po sholowaniu auta do chaty (40 km), mając perspektywę wymiany chłodnicy na nową (podróbka 700 PLN, oryginał Suzuki 2000 PLN :duh: :cry:), zacząłem się bawić. Nie miałem już nic do stracenia.

Kombinowałem sobie, że przytkam dziurę tymczasowo, żeby chociaż na wodzie destylowanej dojechać do ASO. Obskukałem blaszki żeberek wokół dziury. No i okazało się, że nie jest tak źle. Uszkodzona była tylko 1 kapilara z 20. Po zagięciu poprzerwanych końcówek kapilary, zaciśnięciu ich kombinerkami i zapacykowaniu klejem dwuskładnikowym, wlałem destylowaną i odpowietrzyłem układ. Wyszło nieźle, kropla wody kapała sobie co pół minuty.

Następnego dnia w ASO obejrzeli (po drodze przestało kapać :!:) pokiwali główkami, stwierdzili "Wie pan co? My tego nie będziemy ruszali...." i zaprosili przy najbliższej okazji na zalanie płynu chłodzącego. No i ta prowizorka a la McGyver działa do dziś bez zarzutu, na płynie znanym z tego, że przeciska się przez nieszczelności chętniej niż woda.

*Pipidówka - Suzuki Swift 1.0 GL

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).