Skocz do zawartości

316ti Compact - dziwny zapach pod maska

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w temacie. Kiedy odpale silnik i pojade juz kawalek to czasem przez nawiew tez czuje, ale ogolnie pod maska od strony kierowcy blizej szyby czuc taki dziwny zapach (jakby spalonego plastiku czy co..nie okresle dokladnie). Juz od dluzszego czasu tak mam i nie wiem co to moze byc. Mial kto podobny przypadek?
E46 318D 180KM
Opublikowano
Na forum był podobny emat nie wiem czy w Twojim przypadku sie on potwierdzi ale przyczyną może byc nie szczelność uszczelki pokrywy głowicy w wyniku czego kapiący olej spada na rozgrzany kolektor wydechowy, powodując spalanie oleju i z ta ten dziwny zapach, jesli potwierdzi sie moja teza to wymień uszczelke i bedzie po sprawie...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ok. tylko ja mam, ze pojezdze z 5-10 min i juz smierdziec przestaje, zatrzymam sie stoje i wacham pod maska te okolice i nie smierdzi.....:/ nie wiem co to...:(
E46 318D 180KM
Opublikowano
Cześć,miałem podobny problem i też w Compakcie - co jakiś czas na krótki moment było czuć ni to "palonym" olejem ni to plastikiem.Przyczyną była nie szczelność zimeringu wału korbowego.Wyciek był tak mały,że co kilka dni kropla kapnęła na fragment wydechu i śmierdziało oraz pojawiał się lekki dymek z silnika.