Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć wszystkim, przez ok. dwa tygodnie byłem szczęśliwym posiadaczem e30 2.0, a od dziś jestem tylko posiadaczem... Mój znajomy, stary weteran bmw i mechanik hobbysta, ze smutną miną stwierdził, żebym szukał zdrowego motoru, bo aktualnego nie opłaca się remontować, a więc moje pytanie : jakie silniki będą pasowały? rzecz jasna oprócz 2.0, mogą być troszkę mocniejsze ale, żeby nie było wiekszego problemu z włożeniem i spasowaniem reszty, ingerowania w elektronikę itp, po prostu zastępczy silnik z włożeniem, podpięciem i uruchomieniem. Mówił, że muszą być tylko 6-cio cylindrowe 12-sto zaworowe a reszta będzie pasowała i bez problemu mi go zainstaluje, nie znam się na oznaczeniach silników w bmw dlatego prosze o pomoc, najtrudniejszą rzecz mi zostawił, a może w pomorskim jest ktoś kto ma tylko części do bmw, albo sprowadza itp pozdrawiam
Opublikowano
Witam. Jezeli chcesz cos lepszego niz 2.0 to wszczep mu silnik 2.5l 170KM z oznaczeniem M20B25. Pasuje jak ulujał ale trzeba razem z nim wymienić komputer.
WIELE SERC, JEDNO BICIE. BMW PONAD ZYCIE.
Opublikowano
Mysle ze koszty zakupu takiego kompletu wyniosą mniej-wiecej 1000zł. Mam znajomych w poznaniu ktorzy w granicach 200zł robia taki przeszczep. Ale przy wymianie na 2.5 nie ma filozofii. Jak masz Garaz i wyciagarke to sam to zrobisz. A kompa masz pod gorna obudowa schowka. reszta czyli wiazka i przewody sa identyczne. te silniki roznia sie tylko srednica cylindra
WIELE SERC, JEDNO BICIE. BMW PONAD ZYCIE.
Opublikowano
tzn, ja tego nie bede robil bo nie umiem ale moj mechanik mi wymieni, znalazlem auto na czesci za 1500 czy taki motor tez wejdzie : M50B25
Opublikowano
Wejdzie, ale tu już więcej roboty na swap. Cała wiązka silnika jest inna. I jescze kilka innych problemów po drodze. Najlepiej szukaj m20b25.
Opublikowano

Ja jestem zwolennikiem M20 pod maską E30 i te nowsze silniki niech sobie siedzą w nowszych plastikowych BMW :)

Wiedz jedno, że znalezienie zdrowego B25 graniczy z cudem.

Znakomita większość to zamordowane gruzy.

Zdecydowanie łatwiej trafić B20 choć i tu też trzeba być ostrożnym.

Do B25 będziesz potrzebował jeszcze:

- skrzynie biegów: B20 ma inne przełożenie niż w B25 ale niektórzy zostawiają skrzynie w spokoju i dzięki temu zostaje też wał z B20.

- wał napędowy - w B25 skrzynka jest dłuższa przez co wał jest krótszy.

- przepływomierz

Musisz też wiedzieć czy będzie to nowe czy stare M20 bo było kilka różnić konstrukcyjnych - zwłaszcza osprzętu.

Opublikowano
Dzięki za informacje :-) domyślam się, że ciężko wyszukać silnik w dobrym stanie, który ma już za sobą lata świetności, we wtorek jadę z moim mech. laweta po e30 z 2.5, powiedział, że się go rozgrzeje, posłucha, pojeździ i ew. zabierze jako dawcę, to jest jakiś maniak używa nawet słuchawek lekarskich... ;-) boję się tylko, że nic nie znajdziemy bo ja zawsze mam pecha do aut, on jeszcze mi odradza zakup silnika na allegro mimo udzielanych gwarancji, mówi, że tak to można się wpie...lić i że zawsze trzeba posłuchać.... pozdrawiam
Opublikowano

Miałem do swojego diesla wrzucać turbinę, ale chłopaki w innym temacie odradzają mi tej opcji. Dlatego zastanawiam się nad przeszczepem 3 litrowej jednostki od e46, [nie ogarniam jeszcze tych oznaczeń silnika] :)

Przypuszczalnie że trafię na ten słabszy 184 konny motor, muszę automatycznie kupić skrzynie, wał, wiązkę itp.

Mało jest tutaj zwolenników diesla, ale tak na waszą głowę... Gra warta świeczki?

Auto nie do szaleństw, tylko do sportowo- turystycznej jazdy, z naciskiem na tą drugą opcję :)

Szacunkowo same graty wyniosły by mnie około 6-7 tys. nie licząc przekładki.

Z tym że zajarałem się kiedy znajomy przewiózł mnie e46 z tym właśnie śilnikiem :) I z reguły- wolę diesla.

Co o tym myślicie?