Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Koledzy powiedzcie mi albo pokażcie jakiś schemat/fotkę gdzie znajduje się w 525TDS czujnik położenia wału.

"Mogę jeździć każdym autem, byle byłoby ze stajni BMW" :D

"W życiu piękne są tylko chwile..."

Opublikowano
W każdym TDS-ie jest czujnik położenia wału. znajduje się pod rozrusznikiem skierowany w stronę koła zamachowego z którego odczytuje sygnały
Opublikowano
W każdym TDS-ie jest czujnik położenia wału. znajduje się pod rozrusznikiem skierowany w stronę koła zamachowego z którego odczytuje sygnały

Dzięki kolego.

"Mogę jeździć każdym autem, byle byłoby ze stajni BMW" :D

"W życiu piękne są tylko chwile..."

Opublikowano
Tak po pokaż :mrgreen: jest czujnik prędkości obrotowej jak wcześniej napisałem a nie czujnik położenia wału a to różnica nr.15 w linku http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HA91&mospid=47379&btnr=11_1468&hg=11&fg=10

Pojęcia zielonego nie masz o mechanice diesla . to co pokazujesz rzeczywiście jest czujnikiem prędkości obrotowej silnika ale przede wszystkim czujnikiem położenia wału , spełnia obydwie funkcje i jest w każdym silniku niezależnie czy samochód ma tempomat czy nie. każdy diesel sterowany elektronicznie TDS , TDI , HDI itp. musi mieć ten czujnik , kiedy jak będziesz miał okazje odepnij wtyczkę od tego czujnika i spróbuj odpalić auto. na każdym testerze diagnostycznym (przynajmniej na tych co ja pracuje ) uszkodzenie tego czujnika nr 15 wychodzi jako awaria czuj.położenia wału.

Siedzę w dieslach pare lat to wiem coś na ten temat