Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pierwszy raz przerabiam temat opon w BMW tak jak ma się to w BMW X5 i dzięki temu w domu zgromadziłem spory składzik opon oczywiście używanych (255/50/19 i 285/45/19) - z perspektywy czasu tak sobie myślę, że to co na nie wydałem mógłbym kupić normalne nowe zestawy opon (co tanio to drogo), a mianowicie

Mam:

- komplet oryginalnych kół 17 z prawie nowymi oponami 255/60/R17 H - auto i xdrive chodzi super (gorzej z wyglądem - te koła są małe w terenówce może by to jakoś uszło ale w SUV-ie średnio),

- Komplet oryginalnych kół 19 styling 132 ET48 przód 9'' z oponami 255/50/19 i tył 10'' z oponami 285/45/19 - ważne aby opony na przedniej i tylnej osi były mniej więcej tej samej wysokości, a ich obwód nie może być różny więcej niż 1cm. Co ciekawe opony różnych firm w tym samym rozmiarze mogą różnić się wysokością i to znacznie - sprawdziłem na własnej skórze i po założeniu na przód innej firmy już przy 30 km/h zaczęły z xdrive dochodzić dziwne dźwięki, więc w te pędy zakupiłem opony na przód tej samej firmy co tył i przy mieszanym ogumieniu 255 przód i 285 tył, auto wygląda i jeździ ok - xdrive nie wariuje.

- komplet oryginalnych kół 19 styling 232 od X6 9'' przód i tył różne ET, przód ET48 tył jest mniejsze ET 12-15 nie pamiętam, opony 255/50/19 i jest OK - auto wygląda super, podobnie jak przy stylingach 132, tył stoi ładnie wysunięty ale w obrysie nadkoli - xdrive nie wariuje.

Uwaga. nie mieszajcie opon na osiach typu przód lub tył RSC, zawsze tego samego typu i najlepiej tej samej firmy oraz wysokości bieżnika wówczas obwód koła jest zbliżony. Pamiętajcie przy xdrive różnica w obwodzie kół przód i tył powoduje różne prędkości kół przód i tył, a co za tym idzie xdrive uznaje to za poślizg kół i zaczyna reagować.

ciśnienie w kołach wg. rozpiski na drzwiach

Powodzenia

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie