Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
witam.wymienialem aparat zaplonowy i nie bardzo wiem jak go teraz ustawic zeby bylo dobrze.problem wynika troche z mojej glupoty bo nie zpamietalem w jakim byl wczesniej ustaweniu...a teraz nie bardzo wiem co z tym zrobic.czy jest w stanie ktos pomoc?bede bardzo wdzieczny..pozdrawiam Edytowane przez matheo872
Opublikowano
Najlepszym i najprostszym rozwiązaniem byłoby ustawienie przy pomocy lampy błyskowej do zapłonu, miałbyś wtedy pewność. Jest wyjście na tzw. słuch i troche szczęścia. Polega to na ustawieniu aparatu w danej pozycji i próbie jak pali , czy ma moc. I tak długo aż do skutku. Jeżeli już znajdziesz odpowiednie położenie to przyjrzyj się spalaniu czy jest w normie w razie czego znowu mała korekta. Jest to dość prymitywny sposób. O ile dobrze pamiętam to ustawienie kąta zapłonu w warsztacie na lampie kosztuje chyba 30 zł. Pozdro!
Opublikowano
a czy jest jakas mozliwosc aby zrobic to samemu??np ustawic kolo pasowe na znak , palec na znak potem przewody w odpowiedniej kolejnosci ?a na koniec krecic aparatem i szukac odpowiedniego kata wyprzedzenia..da sie zrobic cos takiego?
Opublikowano
Nie musisz ustawiać koła na znak ani przewodów bo przecież to jest kwesta tylko aparatu. Czyli zrób tą metodą na słuch i szczęscie:) a mianowicie delikatnie obracając aparatem sprawdzaj jak chodzi silnik,czy równo potem jak się wkręca na obroty, przejedz i zobacz czy wszystko ok. W razie czego znowu deliktanie obróć aparatem i tak metodą prób i błędów aż do sukcesu. Powodzenia !