Skocz do zawartości

jak ustawic aparat zaplonowy od podstaw?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam.wymienialem aparat zaplonowy i nie bardzo wiem jak go teraz ustawic zeby bylo dobrze.problem wynika troche z mojej glupoty bo nie zpamietalem w jakim byl wczesniej ustaweniu...a teraz nie bardzo wiem co z tym zrobic.czy jest w stanie ktos pomoc?bede bardzo wdzieczny..pozdrawiam

Edytowane przez matheo872

Opublikowano
Najlepszym i najprostszym rozwiązaniem byłoby ustawienie przy pomocy lampy błyskowej do zapłonu, miałbyś wtedy pewność. Jest wyjście na tzw. słuch i troche szczęścia. Polega to na ustawieniu aparatu w danej pozycji i próbie jak pali , czy ma moc. I tak długo aż do skutku. Jeżeli już znajdziesz odpowiednie położenie to przyjrzyj się spalaniu czy jest w normie w razie czego znowu mała korekta. Jest to dość prymitywny sposób. O ile dobrze pamiętam to ustawienie kąta zapłonu w warsztacie na lampie kosztuje chyba 30 zł. Pozdro!
Opublikowano
  • Autor
a czy jest jakas mozliwosc aby zrobic to samemu??np ustawic kolo pasowe na znak , palec na znak potem przewody w odpowiedniej kolejnosci ?a na koniec krecic aparatem i szukac odpowiedniego kata wyprzedzenia..da sie zrobic cos takiego?
Opublikowano
  • Autor
odpowie ktos?no nie wierze ze nikt nie zna odpowiedzi..
Opublikowano
Nie musisz ustawiać koła na znak ani przewodów bo przecież to jest kwesta tylko aparatu. Czyli zrób tą metodą na słuch i szczęscie:) a mianowicie delikatnie obracając aparatem sprawdzaj jak chodzi silnik,czy równo potem jak się wkręca na obroty, przejedz i zobacz czy wszystko ok. W razie czego znowu deliktanie obróć aparatem i tak metodą prób i błędów aż do sukcesu. Powodzenia !