Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio zauważyłem, że zimny silnik szarpie na biegu jałowym. W warsztacie powiedzieli, że uszkodziła się pompa wtrysku i zniszczyły się w ten sposób wtryskiwacze (6 szt.). Ponoć to bardzo częsta usterka w silnikach benzynowych. Zdarzyło się to już komuś?

Pozdrawiam

Opublikowano
No właśnie, coś mi Pan w warsztacie tłumaczył, że w tym silniku jest układ jak w dieselu. Ponoć to wina złego paliwa (tankuję na jednej stacji BP), a pompa ma we wnętrzu chyba coś z teflonu lub pokrytego teflonem i te teflonowe skrawki niszczą wtryskiwacze. Usterka przydarzyła mi się przy 50000 km przebiegu 3 miesiące po upływie gwarancji. No pech.
Opublikowano
No u mnie przyczyna tez bylo paliwo.Siostra zamiast oleju napedowego nalala do pelna benzyny,przejechala moze 2km i zadzwonila do mnie ,ze cos nie tak z samochodem.Wyczyscilem caly uklad, zbiornik paliwa nalalem oleju napedowego silnik odpalil przez minutke troszeczke nierowno pracowal,ale zrobilem kilka kilometrow i wszysko bylo ok.Znajomy mechanik doradzil mi ,zebym dolal do zbiornika srodek do czyszczenia wtryskiwaczy no i tak zrobilem.Chyba wlalem za duzo ,albo nie taki jak potrzeba bo po przejechaniu 50km zatarla sie pompa...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam wszystkich!!

Ja mam BMW E60 530D i szarpie silnikiem,nie równo pracuje gdy jest zimny(postoi przez noc),w związku z tym mam pytanie:czy to będzie pompa wtryskowa,wtryskiwacze a może coś innego?jakie są koszty takiej naprawy?jeżeli pompa lub wtryskiwacze ulegną uszkodzeniu czy samochód odpalę?proszę o podpowiedzi co mam robić!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam,

Ostatnio zauważyłem, że zimny silnik szarpie na biegu jałowym. W warsztacie powiedzieli, że uszkodziła się pompa wtrysku i zniszczyły się w ten sposób wtryskiwacze (6 szt.). Ponoć to bardzo częsta usterka w silnikach benzynowych. Zdarzyło się to już komuś?

Pozdrawiam

Jaki masz silnik, oznaczenie ?? To jest na bezpośrednim wtrysku ?? Jeżeli nie pan mechanik robi Cie w konia i chce prawdopodobnie wyciągnąć kase.

Krzysztof
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witaj,

Co do oznaczenia silnika to nie wiem. Silnik jest na bezpośednim wtrysku (XII 2007). Wymienili mi pompę i wtryskiwacze, a te uszkodzone oddali na moją prośbę już po naprawie. No i po problemie. No tyle tylko, że mówili, że to częsty przypadek, a sądząc po ilości postów na forum w tym temacie to raczej nie za bardzo.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie za bardzo popularne bo pewnie większość to diesle. Jak bezpośredni to mogła paść pompa. Zadzwoń do ASO i zapytaj jak to wygląda czy jest to bolączka e60.
Krzysztof