Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w temacie , co najlepiej pogryzie nagar w IC , EGR i kolektorze ??? U mnie nie jest jeszcze tak źle, ale na przyszlość chciałbym to poczyścić :?:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do czyszczenia kolektora i dolotu są specjalne środki, ale nie pamiętam jak się nazywają (mówił mi o nich kolega pracujący w niemieckim warsztacie samochodowym).

Ja ostatnio kolektor czyściłem chemią do mycia auta (o trochę większym stężeniu niż do mycia samochodu). Rozrabiałem ją z gorącą wodą i wlewałem do ropownicy podłączonej do sprężarki i myłem wszystko pod ciśnieniem. Efekt nawet niezły.

Sprawdź to:

http://www.liquimoly.pl/IT/ITdroselklapenreiniger.pdf

http://wynns.pl/top/do%20ropy/233%20ERG3%20DIESEL.php

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
widzę że poczyściłeś co nieco u siebie , mówisz że używałeś ropy do tego zabiegu ??? p.s. ja też zamówiłem sobie zaślepki do kolektora , powinny już jutro być :norty:
Opublikowano

Generalnie to dużo jest paprania z tym czyszczeniem układu dolotowego niestety...ale raz na jakiś czas można przeboleć... :)

Mam nadzieję że na dłuższy czas nie będę już ruszał kolektora - oczyściłem się przez ostatnie parę dni i mam dość - wszystko złożone i koniec.

Zdjąłem jeszcze podłogę silnika i wyrzuciłem stamtąd kilo żwirku i liści (coś mi się wydaje że podłogi silnika nikt nigdy nie zdejmował wcześniej).

Czuję mocno w plecach fakt, że silnik w E46 jest tak bardzo cofnięty za przednią oś... :norty: :norty: :norty: