Skocz do zawartości

320d buczenie klimatyzacji na niskich obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, mam taki problem. Po włączeniu klimy, tak do 2000 obrotów i szczególnie jak auto schodzi z wysokich obrotów i spada ponizej 2000 klimatyzacja buczy/huczy. Jest buuuu uuuu uuu :p Jakos w sierpniu tamtego roku robiłem serwis klimy, po napełnieniu tak na około tydzień buczenie znikło. Później znowu wróciło do normy tj. do buczenia na niskich obrotach. Klima chłodzi jak należy, przy 16 stopniach jest jak w lodówce, nawet znajomy mierzył specjalnym termometrem przy nawiewach i mówi że jest idealne chłodzenie. Miał ktoś taki problem??? Jest to strasznie denerwujące i dość głośne. Zwłaszcza w korkach w mieście, daje gazu do 2tys to równo z obrotami silnika narasta buczenie, i pozniej rowno z obrotami spada (chodzi o głośność :p)

pozdrawiam

Opublikowano

Mam dokładnie to samo. Tez mi podobnie buczy. To bodajże jakieś łożysko, ale nie dam sobie łapy uciąć...

Ktoś może wie co dokładnie należy wymienić?

Opublikowano

Kolego, a co robiłeś z tą klimą, jaki to był serwis? Czy klimatyzacja chodziła Ci wcześniej dobrze czy były jakieś uszkodzenia, nieszczelności, brak czynnika chłodniczego?

Objawy jakie opisujesz mogą (ale nie muszą) wskazywać na sprężarkę. Napisz coś więcej

Opublikowano

Auto kupiłem w maju 2009, od samego początku tak pochukiwało. Tak jak pisałem zrobiłem serwis klimy tj nabicie, odgrzybienie, sprawdzanie temp. Po tym było ok, nie huczało, ale po około tygodniu znowu zaczęło i tak śmigałem z tym, na trasie jest ok, powyzej 2tys nie huczy. Przy hamowaniu, jak obroty silnika spadają ponizej 2tys jest głośno. Wtedy zazwyczaj wyłaczam klime, ale jest to strasznie uciążliwe. Zastanawiałem się nad szczelnością, tj jak zaraz po nabiciu nie huczało, a pozniej znowu zaczeło, to moze gdzies jest rozszczelniona. Ale z drugiej strony od wakacji 09 do tej pory, pewnie by ten cały płyn uciekł, i nie było by efektu. Tymczasem chłodzenie jest bardzo dobre. Dzisiaj ustawiłem 16 stopni i naprawdę zrobiło się zimno po kilku minutach :) a jechałem w bluzie, takze chłodzenie jest ok

Ma ktos jakis pomysł??? :)

Łożysko to by chyba cały czas huczało, a tym bardziej przy wyższych obrotach.... A u mnie dzieje się to przy niskich.... :(

Opublikowano

Ok,

W układzie klimatyzacji oprócz czynnika chłodniczego (tutaj R134a) jest również olej PAG, który smaruje elementy sprężarki i tłoczki zaworów przełączających. Nośnikiem oleju jest czynnik chłodniczy. Ergo. Nie ma czynnika lub jest go za mało, smarowanie jest niewystarczające i sprężarka do staje w kość. Jeżeli taki objaw był od początku w Twoim aucie, obstawiałbym sprężarkę. To że czynnika ubyło, nie oznacza wcale że nie będzie chłodzić. Presostaty wysokiego i niskiego ciśnienia mają określony próg zadziałania, z tym że presostat niskiego ciśnienia jest bardziej "tolerancyjny". Skoro z nawiewów leci Ci taka "lodówa" okrutna to wskazywałoby na przemrażanie parownika spowodowane za niskim ciśnieniem w układzie. Żeby się o tym przekonać, musiałbyś podłączyć manometr po stronie niskiego ciśnienia i odczytać wartość przed uruchomieniem i w czasie pracy. Tak z ciekawości to buczenie słyszysz bardziej z komory silnika czy bardziej z kabiny?

Opublikowano
Ok,

W układzie klimatyzacji oprócz czynnika chłodniczego (tutaj R134a) jest również olej PAG, który smaruje elementy sprężarki i tłoczki zaworów przełączających. Nośnikiem oleju jest czynnik chłodniczy. Ergo. Nie ma czynnika lub jest go za mało, smarowanie jest niewystarczające i sprężarka do staje w kość. Jeżeli taki objaw był od początku w Twoim aucie, obstawiałbym sprężarkę. To że czynnika ubyło, nie oznacza wcale że nie będzie chłodzić. Presostaty wysokiego i niskiego ciśnienia mają określony próg zadziałania, z tym że presostat niskiego ciśnienia jest bardziej "tolerancyjny". Skoro z nawiewów leci Ci taka "lodówa" okrutna to wskazywałoby na przemrażanie parownika spowodowane za niskim ciśnieniem w układzie. Żeby się o tym przekonać, musiałbyś podłączyć manometr po stronie niskiego ciśnienia i odczytać wartość przed uruchomieniem i w czasie pracy. Tak z ciekawości to buczenie słyszysz bardziej z komory silnika czy bardziej z kabiny?

Buczenie słychać z nawiewów. Podjade na dniach do serwisu w celu sprawdzenia ilości czynnika o którym mówisz. Chyba że są jakies domowe sposoby na sprawdzenie tego?

Opublikowano

Są, musiałbyś posiadać manometry ze skalą do czynnika R134a oraz zawór do wpięcia w układ. Buczenie dochodzi z nawiewów..... moim zdaniem dwie opcje ale jedna przyczyna.

1) sprężarka dostała w dupę i parownik we wnętrzu auta działa jak głośnik przenosząc dźwięki ze sprężarki

2) jw. z tym że ciśnienie robocze czynnika nie jest odpowiednie i rozpręża się za lub przed parownikiem i instalacja wpada w wibracje (mało prawdopodobne)

3) sprawdź w jakim stanie jest skraplacz (tzw. chłodnica klimy), znajduje się przed chłodnicą wody i zbiera na siebie cały gnój, jeżeli jest zatkana to żaden wentylator ani pęd powietrza nie pomoże "wykroplić" się czynnikowi chł. i efekt może być taki jaki masz teraz

Ale i tak stawiam na sprężarkę, sądzę że jej dni są już policzone. To urządzenie działa na zasadzie 0,1 albo działa albo nie. Nie ma opcji, że trochę działa albo trochę nie działa. Jeżeli pracowała bez czynnika lub z niewielką ilością lub nie była dobrze smarowana to wcześniej czy później klęknie.

Daj znać co Ci z tego wyszło. Jak kiedyś będziesz we wrocku to mogę pomóc

Opublikowano
Ok, wielkie dzięki kolego. Posprawdzam wszystko, tak jak pisałeś. Jak nie pomoże to podjadę do serwisu klimy. Jak się wyjaśni wszystko to napewno napiszę. Jeszcze raz wielkie dzięki. pozdrawiam
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam podłączę się do tematu ponieważ mam bardzo podobny jak nie taki sam problem z kliamtyzacją , w okolicach 2000tyś obrotów zaczyna huczeć klimatyzacja , jak wcisnę sprzęgło to przestaje. Powiedz kolego co udało ci się ustalić z tą klimą.
  • 8 lat później...
Opublikowano
Witam wszystkich … jeszcze żyjących :) minęło parę latek...ale zapytam czy KTOŚ pamięta jeszcze co zrobił z buczącą klimą !!