Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej!

Szybkie pytanie: czy oponki 245/45/18 wejdą do e60?

Producent zaleca 245/40/18 - różnica w profilu około 1cm - pytanie czy będą szorowały?

Beno

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dziwne, że nikt tu nie zwrócił uwagę na najistotniejszą sprawę, czyli to, że profil 45 jest za wysoki (różnica około 24 mm). Fakt, że może niewiele, ale pamiętać trzeba, że wszystkie urządzenia w aucie są przystosowane do konkretnej wielkości koła a tu mamy dwu i pół centymetrową różnicę. Już nie mówię o zakłamywaniu prędkościomierza i całej reszty ale o pracy kontroli trakcji np. Skoro jest zalecane 245/40/18 to tylko taki profil powinno się stosować.
Opublikowano

oczywiście masz rację co do zakłóceń na liczniku.

dopuszczalna różnica (bez żadnych konsekwencji dla licznika) to +/- 2%

tutaj mamy ponad 3%, zatem jest to kwestia "odważnej" decyzji.

auto także będzie nieco słabiej przyspieszało, na kontrolę trakcji oraz działanie ABS nie ma to zauważalnego wpływu.

Za to będzie miało zauważalny wpływ na komfort jazdy oraz ewentualne konsekwencje zaliczenia dziury.

warto też pamiętać, że przy 150 km/h na liczniku tak naprawdę będzie się jechało 155 km/h

felgi, opony, prestige tuning, elementy carbon, znaczki carbon, grile

hurtowe ceny na zimowe opony renomowanych marek

http://img169.imageshack.us/img169/4364/gpowerwheel.jpg

Felgi oraz akcesoria legendarnego G-Power!

http://www.inovit.pl http://www.kahndesign.pl http://www.wolfrace-wheels.pl

Opublikowano

Cześć

mam pytanie aby nie zakładać po kilka tematów

Jeżeli fabrycznie moje auto wyjechało z fabryki na 16-stkach a założyłem 18-stki to serwis jest w stanie jakoś to przeprogramować aby nie było przekłamań na spalaniu oraz liczniku ?

O ile przekłamuje licznik na większym kole i jak wygląda sprawa ze spalaniem ? Spalanie to wina poporstu tego że koło jest większe czy komputer żle oblicza?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
oczywiście masz rację co do zakłóceń na liczniku.

dopuszczalna różnica (bez żadnych konsekwencji dla licznika) to +/- 2%

tutaj mamy ponad 3%, zatem jest to kwestia "odważnej" decyzji.

auto także będzie nieco słabiej przyspieszało, na kontrolę trakcji oraz działanie ABS nie ma to zauważalnego wpływu.

Za to będzie miało zauważalny wpływ na komfort jazdy oraz ewentualne konsekwencje zaliczenia dziury.

warto też pamiętać, że przy 150 km/h na liczniku tak naprawdę będzie się jechało 155 km/h

Nie zgodzę się z Tobą. Dla licznika 3% to nic bo większość zawyża o 6-10 km/h (celowo) a to przy 100 km/h jest nawet 10%, więc to nie ma znaczenia. ESP za to bierze dane z prędkości obrotowej koła i tu przekłamania mogą skończyć się nieszczęściem albo po prostu nieprawidłowym funkcjonowaniem tego ustrojstwa (szczerze powiem, że nie wiem ilu procentowe przekłamania mają naprawdę wpływ). ;) Będzie też przekłamywał mocniej komputer co do spalania średniego i przebiegów.

Cześć

mam pytanie aby nie zakładać po kilka tematów

Jeżeli fabrycznie moje auto wyjechało z fabryki na 16-stkach a założyłem 18-stki to serwis jest w stanie jakoś to przeprogramować aby nie było przekłamań na spalaniu oraz liczniku ?

O ile przekłamuje licznik na większym kole i jak wygląda sprawa ze spalaniem ? Spalanie to wina poporstu tego że koło jest większe czy komputer żle oblicza?

Ważna jest wysokość całego koła a nie felgi. Przy 245/40/18 245 to szerokość opony w mm, 40 to % wysokości profilu opony w stosunku do szerokości opony, no i 18 to wysokość felgi w calach. Jak sobie to policzysz wychodząc od oryginalnego koła jakie masz to nawet bez instrukcji dobierzesz odpowiednią oponę do felgi.

Opublikowano
Ja już koła mam 245/40 r 18 tylko moje pyatnie jest takie czy da się jakoś przeprgramować że w aucie są większe koła a nie 16-stki jak wyszło z fabryki być może wtedy nie było by duzo przekłamań w spalaniu i prędkości
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Albo nie przeczytałeś tego co napisałem albo nie zrozumiałeś skoro nadal zadajesz pytanie zupełnie bez sensu.