Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, że to nie ten dział ale tu sami spece od 46 :mrgreen:

Kilka słów wstępu moja bunia ma fabryczny mpakiet i butki z przodu 225/45/17 z tyłu 245/40/17

Przeprowadziłem ostatnio wymianę całego zawieszenia zarówno przod jak i tył, a dziury po tej zimie wręcz ogromne,

chce dać odsapnąć zawieszeniu i zwiększyć wysokość gumy,

Pytanie mam proste, a oto one:

Czy mogę założyć opony 235/50/17 z przodu i z tyłu i czy nie będzie obcierać o nadkola przy skręcaniu? (zdaje sobie sprawę że jest to inny rozmiar niż zaleca producent)

jak wiesz ze nie ten dzial to po co zakladasz taki temat??

przenosze do dzialu 'opony" :twisted:

Opublikowano
Czy mogę założyć opony 235/50/17 z przodu i z tyłu i czy nie będzie obcierać o nadkola przy skręcaniu? (zdaje sobie sprawę że jest to inny rozmiar niż zaleca producent)

Z co najmniej 2 powodów nic z tego nie będzie.

Po pierwsze będzie obcierać prawdopodobnie nawet na postoju, nie mówiąc o jeździe.

Po drugie widziałeś ceny opon 235/50R17?

Opublikowano

Z co najmniej 2 powodów nic z tego nie będzie.

Po pierwsze będzie obcierać prawdopodobnie nawet na postoju, nie mówiąc o jeździe.

Po drugie widziałeś ceny opon 235/50R17?

Cena jest tu sprawą drugorzędną,

mój zamysł ma na celu zwiększenie wysokości opony,

bo to co się dzieje na polskich drogach po zimie to katastrofa, szkoda zawieszenia o felgach już nie mówiąc

ponieważ rozmiar felgi musi być 17 (mniejsze nie wejdą), kombinuje jakie opony na nie założyć aby poprawić komfort

Opublikowano
Cena jest tu sprawą drugorzędną,

Jak jak bym chciał mieć takich klientów :D

mój zamysł ma na celu zwiększenie wysokości opony,
Przy zachowaniu średnicy felgi to zły pomysł - abyś odczuł wyraźną różnicę w komforcie i miękkości jazdy, musiałbyś zwiększyć profil bardziej niż do /50. A to jest niestety niewykonalne, bo ci się z nadkolach nie zmieszczą.

szkoda zawieszenia o felgach już nie mówiąc

A nie będzie Ci szkoda, jak będziesz miał za duże koło i potniesz oponę o nadkole?

kombinuje jakie opony na nie założyć aby poprawić komfort

To przestań kombinować i się przyzwyczaj i naucz się jeździć tym, co masz :) A jak koniecznie chcesz, to przesiądź się na 205/50, ewentualnie 205/55. Tyle, że do tego musisz już zmienić felgi. No, ale jak cena nie ma znaczenia...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Polecam 225/50/17 ja używam takie na zime w e46 i fajnie sie jezdzi. na lato bede zakladal 225/45/18 wczesniej mialem 225/40/18 ale jak widze te dziury to stwierdzam ze każdy milimetr na wysokości opony sie liczy.
  • 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Polecam 225/50/17 ja używam takie na zime w e46 i fajnie sie jezdzi. na lato bede zakladal 225/45/18 wczesniej mialem 225/40/18 ale jak widze te dziury to stwierdzam ze każdy milimetr na wysokości opony sie liczy.

Kolego xGrzegorZx czy te oponki 225/50/17 w e46 dobrze zachowują się przy dużym obciążeniu auta? np. przy komplecie pasażerów?

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
  • 8 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

czy można zalożyć na przód i na tył 215/45/17 do e46?

jeździł ktoś może na takich oponach w e46? jak wrażenia?

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...