Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

mam pytanie odnośnie kontrolki od świec żarowych w liczniku w bmw e39 525d common rail z 2003 r.

czy owa lampka powinna się tam świecić czy występuje tylko jakiś komunikat na wyświetlaczu.

wymieniłem świece + sterownik świec i dlatego pytam bo wcześniej nic się nie świeciło i nadal nie świeci a świece działają.

Pozdrawiam

Opublikowano

nic sie nie ma swiecić

jest tylko napis na wyswetlaczu zegarów "pre-heating", "vorgluehen" albo inny, zaleznie jaki masz język ustawiony

jesli nie wrócą mrozy, to ten napis zobaczysz pewnie dopiero w listopadzie :mrgreen:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam !

Przeszukiwałem właśnie forum szukając informacji na ten temat :)

U mnie w 525tds z 97 roku po właczeniu zapłonu pojawia się na moment napis ( LORGLUHEN )

To hyba po niemiecku .

Czyli co on dokładnie oznacza !?

Opublikowano
Witam !

Przeszukiwałem właśnie forum szukając informacji na ten temat :)

U mnie w 525tds z 97 roku po właczeniu zapłonu pojawia się na moment napis ( LORGLUHEN )

To hyba po niemiecku .

Czyli co on dokładnie oznacza !?

zamień w tym napisie "L" na "V" i przeczytaj ten temat od początku

• 3 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam!

Co mam zrobic jezeli pojawia mi sie na wyswietlaczu ten komunikat, jest cos do wymiany czy nie?

To znaczy,że w momencie kiedy pokazuje się ten komunikat trza poczekac aż zgaśnie i dopiero odpalic silnik.Napis VORGLUHEN to to samo co we wcześniejszych modelach żółta kontrolka ze spiralką,czyli w tym momencie grzeją świece żarowe.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

nie potrafiłem tego zakumac.

mam auto od prawie roku i poprzedniej bardzo mroznej zimy ( - 25 ) nie pokazywał mi sie ten komunikat. A dzis wychodze po południu załozyc mate na szybe zeby nie skrobac jej rano przekrecam kluczyk w stacyjce i ... usiadłem na kompa i szukam co to jest. Dzieki kolego za szybko podpowiedz

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich mam e39 2000 rok 3.0 d ! Mam pytanie odnosnie swiec , czytalem ze w momencie grzania swiec powinien pojawic sie jakis napis

a u mnie nic sie nie pojawia a samochod odpala czy to przy -10 czy przy -20 . W zeszlym roku byly mrozy po -30 i tez odpalal tylko troche ciezej !

Jaka moze byc przyczyna ze ten napis sie pojawia ? sterownik ? czy swiece ? i gdzie ten sterownik sie znajduje ?