Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich

wczoraj założyłem dmuchawe, którą wyciągłem wcześniej do regeneracji(wymiana szczotek, komutatora itp)

po założeniu okazało się że nie bardzo dmucha przez kratki, więc dobrałem się jeszcze raz do dmuchawy w celu wypatrzenia ewentualnych moich błędów w montażu. Niby już sobie z tym poradziłem ale do końca nie jestem pewny. I teraz pytanie - co te ruchome klapki (link poniżej) mają za zadanie? kiedy się otwierają a kiedy zamykają? czy to poruszam suwakiem od nadmuchu na szybe?

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HB11&mospid=47369&btnr=64_0136&hg=64&fg=15

chodzi o te klapki które są po dwóch stronach od silniczka(po obu stronach od śrubki numer 6 - nie wiem jak inaczej je namierzyć;) )

Opublikowano

Ooo jak miło, pokrewny temat.

Kolego mógłbyś opisać jak się zabrać do tematu wymiany dmuchaw: co, gdzie i jak, generalnie step by step bo jestem laikiem w temacie BMW, a muszę swoją piszczałkę wymienić bo można oszaleć od tego pisku.

Opublikowano

generalnie jezeli piszczy to pewnie wystarczy wyczyscic, a zeby sie do niej dostac: otwierasz maske, pod podszybiem miedzy kielichami jest taka plyta na pieciu srubach(dwie od gory i dwie od dolu(nasadka 7)) odkrecasz i odchylasz tak bys mogl sie dostac do wewnatrz i w srodku odkrecasz chyba 3 srubki(krzyzakiem) i sciagasz pokrywe(plastikowa, owalna) pod spodem masz silniczek ktory odkrecisz znowu krzyzakiem i wyciagasz.

Moj czyscilem rok temu dokladnie a teraz zaczal wariowac, krecil sie i przestawal i tak w kolko:) koszt naprawy 70 zl(wymiana szczotek 10zl + :?: przelutowanie :?: komutatora 60zl)

no ale wrócmy do mojego tematu... wie ktoś co i jak?

Opublikowano

w tym rzecz ze nie wialo wogole przez nawiewy,mimo ze wiatrak chodzil jak szalony, a suwak od nawiewu na szybe byl ustawiony w pozycje otwarta.

rozebralem drugi raz i ruszylem jedna klapa(ta od strony kierowcy) i zaczelo dmuchac na cala szybe. stad moje pytanie w pierwszym poscie