Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wczoraj po małym sciganku, zajachalem na CPN i zauwazylem tylko jak mi dymi spod maski i patrze na temperature.. była na czerwonym polu - zgasiłem natychmiast silnik , otworzyłem maske i wylewał sie mi płyn górą przy zakrętkce od chłodnicy. Poczekałem troszke temperatura dosyc szybko opadła. Dolałem powoli płynu - 1l. Temperatura wtedy opadła juz do połowy. Przejechałem jakies 2km ze stacji i temperatura znowu zaczęła rosnąc... a jak gasze silnik to dosyc szybko opada.. Zgasiłem samochód i scholowałem do domu. Co się mogło stać ? Co sprawdzić ?

Bayerische Motoren Werke

Moja 328i :) i na 328i.org

Opublikowano

Temp. opada bo i ciśnienie w układzie spada . Masz na pewno zapowietrzony układ a co do przyczyny to stawiam na pękniętą głowice lub strzeloną uszczelkę pod głowicą . Tak czy inaczej czeka cię wizyta w warsztacie .

A bym zapomniał sprawdź jeszcze termostat i to w pierwszej kolejności :wink:

Opublikowano

zanim zabierzesz sie za ściąganie głowicy odpowietrz układ ,sprawdź termostat i pompe wody.

P.S szczególną uwage zwróć na pompe ,bo lubią się ukręcać wirniki

Opublikowano
odpowietrz dokladnie uklad i wtedy zobacz co sie bedzie dzialo ... u mnie pomoglo (a juz liczylem ile wydam na wymiane uszczelki..) ..
kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano

Jeżeli to termostat będziesz miał zimną chłodnice na zagrzanym silniki (oznacza to że nie puszcza wody właśnie na chłodnicę)

Koszta nie sa takie straszne - do mnie termost. firmy Wahler (czyli oryginał jak fabryka montuje) kosztował 36 PLN i uszczelka pod obudowę termostatu którą musiałem kupić w ASO (gdzie indziej nie dostępne a silikonu nie chciałem kłaść) to 16 PLN i to wszystko.

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano

Wyjaśnilo się - pompa wody

Własnie ją rozebralismy - cała porozrywana.

Czekam do poniedziałku na nową.. Bo dziś (sobota) nigdzie niemogłem jej dostać.

Bayerische Motoren Werke

Opublikowano
A gdzie to Radziu można kupić? Potrzebna mi będzie na jutro a niewiem jaką mój mechanik zamówił.. wolałbym na metalowym wirniku aby niebyło więcej takich niespodzianek

Bayerische Motoren Werke

Opublikowano
w inter carsie są tylko 2, polska i włoska! kupowałem 4 dni temu :P ceny podałem wyzej, ale jak kolega słusznie zauważył na narbutta moze być ta z metalowym wirnikiem i w dobrej cenie, bo inter cars czasem przesadza z cenami i to ostro, ze zniżkami drożej podróba niz gdzie indziej bez zniżek oryginał!!