Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich odwiedzających,

Przymierzam się do polerki szkieł w reflektorach swojej bestii. Niestety nie mam bladego pojęcia jak się zabrać do tematu zdemontowania całych reflektórów, bo chcę je rozebrać na czynniki pierwsze, wymyć, wyszorować soczewki i odbłysniki a szkła oddać do polerki, a następnie poskładać w jedną całość.

Autko jest 91'roku na wąskiej nerce. Chciałbym od Was uzyskać informację strikte step by step co, gdzie, czym i jak zdemontować aby nie pourywać niczego... gdzie szukać spinek/śrubek/zatrzasków tudziesz innych dziwolągów mocujących i z jakimi kluczami/śrubokrętami/wkrętakami się zakolegować. Kolega użyczy garażu do tej operacji także warunki będą :)

,Michał

Opublikowano
hej nie jest tak zle jak by sie wydawało... ja zacząłem u siebie od zdjecia zderzaka czyli listwy ozdobne delikatnie podwarzasz sa na wcisk zacznij od strony tablicy rejestr. zdejmiesz listwy odsłonisz sruby 4 sztuki odkrecasz i zderzak juz jest twój no ewentualnie rozłaczasz chalogeny i czujnik temp. potem bierzesz sie za grila.. zatrzaski masz mniej wiecej pod lampami grila musisz zwalic razem z tym noskiem ... grila mozna zdjac tez bez sciagania zderzaka sa zdjecia w sam naprawiam jak to zrobic długim srubokretem.. niestety mi sie nie udało to za pierwszym razem wiedz zdjełem zderzak co zajmuje chwilke i bez zderzaka mozna juz pocwiczyc z grilem.. jak zdejmiesz grila odkrecasz jeszcze plastikowe kratki wokuł lamp i pieknie odkrywasz sruby od lamp.. to by było na tyle
Opublikowano
Witaj !!! Aby wyczyścić w swojej becie reflektorki,wcale nie jesteś zmuszony rozbierać pół autka !!!!!! Wskocz sobie na "Forum Samochodowe Ogólnodostępne",i tam znajdziesz dokładny opis razem z fotkami,jak to zrobić i rozmontować światełka od d....y strony. Pozdrawiam i życze powodzonka :cool2:
Opublikowano

Mati-e28, dzięki za podpowiedz.

Ze zdjęciem zderzaka jako tako problemów nie będzie, chociaż mam spryski i musi dyndać na przewodach ;)

Reasumując: po zdjęciu zderzaka pod reflektorami mam zatrzaski całej listewki która docelowo także trzymaja w jednej całości grill? ... czy grill jeszcze dodatkowo trzeba wyciągać? Gdzie szukać śrubek do demontażu kratek na około reflektorów?

croopsky , widziałem topic o czyszczeniu soczewek, ale w moim przypadku dostęp do wyciągnięcia soczewek od wewnątrz jest nie możliwy. Za dużo mam naupychane pod maską i niema gdzie ręki wsadzić, a śrubki są podrdzewiałe i trzeba je umiejętnie powykręcać po zdemontowaniu reflektorów bo inaczej będzie problem, ale dzięki za podpowiedz.

Opublikowano
te listewke razerm z grilem, nie wyciagaj nerek nie trzeba... szukałem skanu z sam naprawiam wtedy bys wiedzał o co mi chodzi ale nie moge znalezc.. sruby od kratek zobaczysz jak zdejmiesz grila razem z ramka