Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem ze strzałami na wysokich obrotach... gazownik próbował coś ustawić i tyle zrobił że strzela tak samo jak strzelał a się bardziej zamulił. Dodatkowo nie jes zbyt chętny do współpracy. (przełączył z trybu sport na normal i coś jeszcze pozmieniał).

Mój komputer gazowy to Autronic AL-800.

Szukam softu A-Mon 1.7 i interfejsu lub osoby która ma te rzeczy i umie to ustawić albo stwierdzi co jest nie tak.

Co do samego softu mam wersję 1.6 ale ona jest chyba do AL-700.

Mam pytania, co oznaczają te rzeczy (mam opis do tego ale tam nie jest opisane oco z tym chodz):

http://info.wsisiz.edu.pl/~czarnowa/inne/gaz.jpg

Do czego są rzeczy na czerwono, bo to gazownik zmeiniał.

W szczególności chodzi o to MIN MAX i przejście, przy regulacji silniczka.

Czy znacie kogoś w Warszawie kto "umie" ustawiać gaz?

--------

UPDATE

Soft już mam w wersji 1.7.1 więc jak tkoś chce mogę podesłać.

Dalej nie iwem do czego służą te zaznaczenia.

Opublikowano

oznaczenia min max oznaczaja ustawienia silniczka krokowego!

który w zależnosci wzbogaca lub zubaża mieszanke,

jesli to jest twpje ustawienie to jest ok.

natomiast TPS masz nie podłączony , lepiej gdzy by był, autronic ma tę opcje i za to zapłaciłes wiec trzeba go podłączyć,

napisz na PW dam ci jeśli chcesz adres gazownika

Opublikowano

Nie, to nie są moje ustawienia, to screen z dokumentacji.

Ja nie wiem jak mam, ale widziałem że Pan jak mi to regulował to coś właśnie tam zmieniał.

Myślę że umiałbym sobie to sam wyregulować, mógłbyś mi dokładniej wyjaśnić ten min i max, co do czego służy i kiedy (niestety tego niewiem)

TPS chyba mam podłączony. Jak podglądałem gazownika to jakieś cyfry prz TPS się wyświetlały, jak dostanę z allegro kabel to wtedy sam sprawdzę do końca.

Opublikowano
jest to zakres pracy silnika krokowego, który mozna ustawić w dwojaki spób, recznie oraz przy programowaniu. przy kalibracji ustawia sie on sam! i ta opcja jest najpewniejsza!
Opublikowano

A jak należy interpretować te liczby, bo w przykładzie MIN = 112, MAX = 102.

Czy min to wolne obroty a max to duże i jeżeli tak to dlaczego przy min jest większa liczba niż przy max?

Opublikowano

dokładnie tak jak mówisz min. wolne max duże.

różnica prawidłowo ustawionych wychyleń silnika krokowego zawsze wynosi 10! komputer Au 700 czyta dane z sondy i tak ustawia wychylenia silnika i dlatego tak sie ustawia ze w maksie jest mniej.

Opublikowano
Witam,

Mój komputer gazowy to Autronic AL-800.

Szukam softu A-Mon 1.7 i interfejsu lub osoby która ma te rzeczy i umie to ustawić albo stwierdzi co jest nie tak.

słuchaj, jesli masz Al 800 z wbudowanym emulatorem to oczywiscie sie połączysz amonem 1,7 .

po 2 twoje ustawienia nic nie zmienią w tym ze bedzie ci autko lepiej smigało, bo mysle ze jest ustawione tak jak to powinno być, przy tych kompach lepiej ani gorzej sie nieda , poniezważ programują sie one same , pobierając wartosci z sondy , położenia przepystnicy, cewki itp.

twoj problem leży w czym innym,(chodzi mi oto jak pisałeś ze nie kręci sie na benzynie). niestety bmki nie lubią gazu, i tak juz pozostanie, (oczywiscie mówimy tu o gazie II generacji) , w sekwencji mozna dojść do tego by autko chodziło na gaziku i na benzynie optymalnie i nie pojawi sie ten problem co z gazem II generacji!!!! chcesz wiedzieć wiecej oco chodzi , zapraszam do warsztatu który montuje instalacje adres podałem w PoLECANYCH warsztatach!

heja pozdro!

Opublikowano

Dzięki za pomoc. Domyślam że problem tkwi w czym nieco innym niż regulacja gazu, tak jak pisałęm w innym wątku. Fakt faktem jak byłem ostatnio u gazowników zrobili tak samo jak było tylko że gorzej przyspiesza. Jak już doprowadzę na benzynie do porządku pojade żeby znowu wyregulowali, jak dalje będzie coś źle to będę sam się bawił regulacją.

Wcześniej miałem samochód z regulacją na śrubie, tam sprawa była dosyć prosta.