Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów.

Mam problem z poziomem oleju.

Dziś po raz pierwszy po zgaszeniu silnika ujrzałem komunikat dotyczący dolewki oleju.

Sprawdziłem stan i okazało się że jest 4mm poniżej minimum. Dziwne jest to że dziś rano przy zapaleniu samochodu żadnego komunikatu nie było a minimum to pewnie już był.

Odczekałem 30 minut i przekręciłem kluczyk i znowu komputer nie powiadomił o małej ilości oleju.

Czyżby czujnik wariował bo nie wiem co jest grane. Samochód ma 22000km na jednym oleju no ale to longlife.

Co to może być? W okolicach silnika wszędzie sucho. 4mm to chyba jakiś 1l mniej a to już może doprowadzić silnik do awarii.

pozdr.

Opublikowano

Powiem tak , raczej gdy było by za mało męczyła by cię ikonka oleju oraz SERWIS na czerwono , a czy gdy wchodzisz iDrivem w informacje o oleju pokazuję ci poziom oleju ?

Może gdy gasiłeś auto prze miejsce które przjeżdzałeś było jakoś pod skosem i mała ilość oleju powiadomiła cię odpowiednim komunikatem , a teraz na porstym wszystko jest OK ze względu na to że olej się aż tak nie rusza . U mnie gdy jechałem na przegląd przy 30 tys km na iDrivie miałem w poziomie oleju brakowało mi tylko jednej kreski do full/a więc przy 22 tys żeby już oleju brakowało ?

Opublikowano

przy idrive z tego co wiem to pokazuje poziom oleju ale tylko przy benzynie przy dieslu tylko pozostaje miarka.

ale możliwe że się mylę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

poziom od min do max w E60 wynosi 1,5 litra, jaki miales stan przy wymianie? jesli max to wychodzi jakies 2 litry na te 22 tys km, czyli wg mnie nic dziwnego, to tylko 0,1 l/1000 km

nowoczesne diesle lubia spalac olej, w nowych autach tyle spalaja...